Vés al contingut

Haworthia magnifica var. splendens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia magnifica var. splendens Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia magnifica
VarietatHaworthia magnifica var. splendens Modifica el valor a Wikidata
J.D.Venter i S.A.Hammer, 1998

Haworthia magnifica var. splendens és una varietat de Haworthia magnifica del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia magnifica var. splendens és una suculenta perennifòlia de creixement lent que forma una roseta sense tija, generalment solitària, amb fulles de color verd fosc a violàcies amb tubercles brillants i elevats; i de 4 a 5 línies longitudinals de color gris platejat al llarg de la part superior. La roseta creix fins a 8 cm de diàmetre. Les fulles estan inflades, triangulars i de fins a 3,5 cm de llargada. La punta de les fulles és més o menys translúcida entre les nervadures. La roseta produeix una inflorescència esvelta de fins a 40 cm d'alçada amb 15 a 25 flors blanques amb vena mitjana de color marronós verd i gola verda. Només algunes flors s'obren alhora.[1]

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta varietat creix a la província sud-africana del Cap Occidental, concretament, a l'àrea d'Albertinia.[2]

En el seu hàbitat, aquestes plantes creixen arran de terra i la seva elaborada coloració serveix de fet per camuflar-les sota la protecció dels escassos arbustos i al costat de les roques protectores. Les seves puntes i la part superior de les fulles transparentes actuen com a finestres que deixen entrar la llum al seu interior perquè puguin fer la fotosíntesi des de l'interior, sense haver d'exposar més de la seva massa a les amenaces potencials de la natura.[3]

Taxonomia[modifica]

Haworthia magnifica var. splendens va ser descrita per J.D.Venter i S.A.Hammer i publicat a Cact. Succ. J. (Los Angeles) 70: 180, a l'any 1998.[4]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[5]

magnifica: epítet llatí que significa "magnífic".[6]

var. splendens: epítet llatí que significa "brillant, esplèndid, magnífic, bonic".[3]

Sinonímia
  • Haworthia splendens (J.D.Venter & S.A.Hammer) M.Hayashi, Haworthia Study 3: 13 (2000).
  • Haworthia mirabilis var. splendens (J.D.Venter & S.A.Hammer) M.B.Bayer, Haworthia Update 7(4): 35 (2012).[7]

Referències[modifica]

  1. «Haworthia magnifica var. splendens». World of Succulents. [Consulta: 8 juliol 2021].
  2. «Haworthia magnifica var. splendens» (en anglès). Denver Botanic Gardens. [Consulta: 8 juliol 2021].
  3. 3,0 3,1 «Haworthia magnifica var. splendens». Cactus-art.biz. [Consulta: 8 juliol 2021].
  4. «'Haworthia magnifica var. splendens» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 8 juliol 2021].
  5. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  6. Charters, Michael L. «California Plant Names:Latin and Greek Meanings and Derivations |A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès). Calflora. [Consulta: 8 juliol 2021].
  7. «Sinònims de Haworthia magnifica var. splendens». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 8 juliol 2021].