Haworthia rossouwii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia rossouwii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia rossouwii Modifica el valor a Wikidata
Poelln., 1938

Haworthia rossouwii, abans coneguda com a Haworthia serrata,[1] és una espècie de planta suculenta que pertany al gènere Haworthia i es classifica dins de la família de les asfodelòidies.

Descripció i espècies relacionades[modifica]

Haworthia rossouwii és una espècie més petita amb fulles estretes i acuminades, amb espines al llarg dels marges i la quilla. Les seves fulles són de color verd groguenc brillant amb algunes línies translúcides. Les flors són grans i blanques. És una espècie que prolifera lentament.[1]

Aquesta espècie està més relacionada amb Haworthia emelyae var. multifolia, que creix molt al nord al Petit Karoo. Les formes més petites també tenen una certa semblança amb Haworthia herbacea. Es pot confondre amb exemplars de Haworthia mirabilis, especialment les varietats més pàl·lides i primes com heidelbergensis, scabra, sublineata i triebneriana. Tanmateix, Haworthia rossouwii es pot distingir per les seves fulles més estretes i nombroses, que normalment són incurvades a les puntes. També floreix més tard que l'any H. mirabilis, entre l'agost i setembre.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Haworthia rossouwii, és originari de Sud-àfrica, a la regió d'Overberg, a la província del Cap Occidental.

Generalment, creix entre les escletxes dels vessants rocosos més escarpats dels turons i entre les pedres.[1]

Taxonomia[modifica]

Haworthia rossouwii va ser descrita per Poelln. i publicada a Kakteenkunde 1938: 75, a l'any 1938.[3]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[4]

rossouwii: epítet en honor de Gerhard Rossouw, jardiner del Jardí Botànic Nacional de Kirstenbosch i del Jardí Karoo de Worcester.[5]

Varietats acceptades

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Jilemicky, Jakub. «[http://haworthia-gasteria.blogspot.com/2014/12/haworthia-rossouwii.html Haworthia rossouwii]» (en anglès). All you want to know about Haworthia, Gasteria & Astroloba. [Consulta: 15 desembre 2020].
  2. Bayer, Bruce. «Volume 2, Chapter 12:- Haworthia rossouwii VPoelln. and the demise of H. serrata Bayer» (en anglès). Thoughts and observations on the genus Haworthia Haworthia Updates, 06-11-2011. [Consulta: 15 desembre 2020].
  3. «Haworthia rossouwii» (en anglès). [Consulta: 15 desembre 2020].
  4. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  5. «The Eponym Dictionary of Southern African Plants. Plant Names P-S» (en anglès). Calflora.org [Albany, Califòrnia] [Consulta: 15 desembre 2020].
  6. «Varietats acceptades en negreta de Haworthia rossouwii». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 8 juliol 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haworthia rossouwii