Head-Mounted display

De Viquipèdia

Un Head-Mounted Display o HMD és un dispositiu de visualització semblant a un casc, que permet reproduir imatges creades per ordinador sobre un ″display″ molt propera als ulls o directament sobre la retina dels ulls. En aquest segon cas el HMD rep el nom de monitor virtual de retina.

Els HMD poden ser:

  • Monocular: les imatges creades per ordinador només es reprodueixen sobre un ull.
Imatge d'un Head-Mounted Display monocular
  • Binocular: les imatges creades per ordinador es reprodueixen sobre els dos ulls, obtenint així una imatge estereoscòpica.

Degut a la seva proximitat amb els ulls el Head-Mounted Display aconsegueix que les imatges visualitzades resultin molt més grans que les percebudes per pantalles normals, i permeten fins i tot englobar tot el camp de visió de l'usuari. Gràcies al fet que el "display" es troba subjecte al cap, aquest pot seguir tot els moviments de l'usuari, aconseguint així que aquest se senti integrat en els ambients creats per ordinador.

Alguns HMD redueixen el camp de visió de l'usuari de manera que no té influències visibles de l'entorn que el rodeja, permetent així la completa immersió d'aquest en una realitat virtual, ja que només percebrà les imatges creades per ordinador i reproduïdes sobre el "display".

Mentre que altres Head-Mounted Displays permeten a l'usuari veure part de l'entorn que el rodeja i introduir en aquest objectes virtuals, introduint-lo així en el que es coneix coma realitat augmentada o realitat mixta si l'usuari pot interaccionar amb aquest objectes virtuals projectats.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Head-Mounted display