Henry Draper Catalogue

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Henry Draper Catalogue

El Henry Draper Catalogue és un catàleg estel·lar amb dades astromètriques i espectroscòpiques de més de 225.000 estrelles. Fou publicat entre 1918 i 1924 per Annie Jump Cannon i els seus col·laboradors a l'observatori de Harvard, sota la supervisió d'Edward Pickering. El 1949 es publicà una ampliació del catàleg (Henry Draper Catalogue Extension, HDE) amb 135.000 estrelles més.

Les estrelles del catàleg són de magnitud mitjana, fins a aproximadament la magnitud 9. Cobreix tot el cel i és el primer projecte a gran escala per catalogar els tipus espectrals, a més de la posició. Les estrelles es designen amb les lletres HD seguides per un nombre entre 1 i 225301 (fins a 359083 amb l'ampliació) per ordre d'ascensió recta per a l'època 1900.0 i sense referència a les constel·lacions; per exemple HD 124897 (que correspon a Arcturus, α Bootis en la nomenclatura de Bayer). Actualment la classificació HD s'utilitza a bastament per a totes les estrelles que no disposen de designació de Bayer o de Flamsteed.

Les estrelles contingudes a l'ampliació haurien de dur la designació HDE, però com el número assegura que no hi pot haver confusió, és habitual anomenar-les també HD.

Vegeu també[modifica]