Hicetes de Leontins

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaHicetes de Leontins
Biografia
Naixementsegle IV aC modifica
Siracusa (Sicília) modifica
Mortdècada del 330 aC modifica
Lentini (Sicília) modifica
Activitat
OcupacióPolític modifica
PeríodeAntiguitat clàssica modifica

Hicetes de Leontins (Hicetes. Ἱκέτας o Ἱκέτης) fou un governant grec nascut a Siracusa, contemporani de Dionís el Jove, i de Timoleó de Siracusa. Era amic de Dió de Siracusa i a la seva mort (353 aC) Arete la viuda, i Aristòmac, el fill, van quedar sota protecció d'Hicetes; aquest al principi els va protegir però després fou convençut pels enemics de Dió d'eliminar-los i els va enviar a Corint amb un vaixell amb instruccions de matar-los durant el viatge.

En els desordres que van seguir a Siracusa, Hicetes va assolir en un moment indeterminat la tirania a Leontins, que després de la tornada de Dionís el Jove va ser lloc de concentració de tots els siracusans enemics del govern. Hicetes aspirava a expulsar a Dionís i establir la seva pròpia tirania; mentre els siracusans van demanar ajut a Corint i Hicetes va haver de donar suport a aquesta demanda però va entrar en negociacions secretes amb els cartaginesos; durant aquest temps va reunir una força considerable de mercenaris i seguidors, amb la que va atacar Siracusa, va derrotar a Dionís en una batalla decisiva i es va fer amo de la ciutat (Hicetes I) excepte la ciutadella a l'illa d'Ortígia en la que Dionís va quedar assetjat (346 aC).

En aquest moment va desembarcar a Sicília Timoleó després d'eludir la vigilància cartaginesa (344 aC). Hicetes va intentar ocupar Adranum abans que Timoleó però aquest el va derrotar; una mica després Dionís va rendir la ciutadella al cap corinti. Hicetes va intentar l'assassinat de Timoleó que va fallar i va decidir llavors recórrer a l'ajut directe de Cartago; va introduir al general Magó al capdavant d'una nombrosa flota i exèrcit al port de Siracusa i els va ajudar a desembarcar; llavors van intentar atacar Catana però foren derrotats i mentre el comandant de la guarnició coríntia a Siracusa, Neó, va recuperar Acradina; una mica després, davant de la deserció de molts mercenaris de l'exèrcit cartaginès, Magó es va retirar i va tornar a Cartago.

Llavors Hicetes no va poder impedir el domini complet de Timoleó sobre Siracusa. Una vegada Timoleó va consolidar el seu poder, es va dirigir contra Leontins i haguera expulsat a Hicetes si no hagués estat per una invasió cartaginesa. Timoleó va obtenir sobre els cartaginesos la gran victòria del riu Cremissos (Cremissus) el 339 aC.

Hicetes es va aliar a Mamerc, tirà de Catana i ambdós van rebre un cos d'auxiliars cartaginesos enviats per Giscó i encara que inicialment van tenir alguns èxits Hicetes fou finalment derrotat de manera decisiva per Timoleó al riu Damurias, i no va tardar a ser fet presoner i executat junt amb el seu fill Eupòle. La seva viuda i filles foren portades a Siracusa on igualment foren executades en venjança per l'assassinat d'Arete i Aristòmac.