Hidropesia fetal

De Viquipèdia
Plantilla:Infotaula malaltiaHidropesia fetal
Tipusfetal erythroblastosis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Especialitatobstetrícia i ginecologia, hematologia i immunologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11KA85 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10P56 i P83.2 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9773.3 i 778.0 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB29715 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus007308 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKhydrops-fetalis Modifica el valor a Wikidata
MeSHD015160 Modifica el valor a Wikidata
Orphanet1041 Modifica el valor a Wikidata

Hidropesia fetal conegut també com a hydrops fetalis, és un problema molt greu que posa de debò en risc la vida del nadó abans i després de néixer, segons la resposta al tractament.[1]

Es caracteritza per provocar un edema greu, és a dir inflor en el fetus o en el nounat, per una quantitat excessiva de líquid que surt del torrent sanguini i entra a diversos teixits corporals.

Etiologia[modifica]

Hi ha dos tipus d'hidropesia fetal: immunitària i no immunitària. El tipus dependrà de la causa de la presència del líquid anormal.[1]

Hidropesia immunitària[modifica]

Pot desenvolupar-se quan hi ha una incompatibilitat del sistema Rh (negatiu) de la mare i el Rh (positiu) del fetus. Aquesta incompatibilitat ocasiona una reacció del sistema immunitari: els anticossos de la mare provoquen la destrucció dels glòbuls vermells del fetus. Això provoca anèmia, que els òrgans del nadó no són capaços de compensar; Aquest pot desenvolupar hidropesia, que revela que el cor comença a patir insuficiència. A més grans quantitats de líquid s'acumulen en els teixits i òrgans fetals.

Afortunadament aquest problema ha disminuït molt amb el tractament amb immunoglobulina Rh en dones amb factor Rh negatiu.

Hidropesia no immunitària[modifica]

És el tipus més freqüent. Afecta 1 de cada 1000 nascuts i es presenta quan algunes malalties o complicacions afecten la capacitat del nounat per controlar els líquids.

Entre les malalties o complicacions que s'associen a la hidropesia no immunitària hi ha: anèmies greus, infeccions congènites, defectes pulmonars o cardíacs, anomalies cromosòmiques o defectes congènits i malalties hepàtiques, entre altres.

Altres causes[modifica]

També pot deure's a un defecte genètic en la síntesi de la cadena alpha de l'hemoglobina, que resulta letal. Quan es presenta el fenotip homozigot alpha zero, en el qual cap de les dues globines alpha s'expressa. Provoca hipòxia interuterina, hepatomegàlia i esplenomegàlia, insuficiència renal, augment de la bilirubina i s'acaba amb la mort fetal.

Símptomes[modifica]

Símptomes durant l'embaràs[2][modifica]

  • Quantitats anormals de líquid amniòtic
  • Placenta engrossada
  • La ecografia del fetus mostra un augment de mida del fetge, melsa o cor i pulmons del fetus.

Símptomes després del naixement[modifica]

  • Color pàlid
  • Edema general greu, especialment a l'abdomen del nadó
  • Augment de la mida del fetge i la melsa
  • Dificultats respiratòries

Els símptomes de la hidropesia fetal poden assemblar-se a les d'altres afeccions o problemes mèdics. Sempre cal consultar al metge per obtenir un diagnòstic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Hidropesía fetal» (en castellà). Medline Plus. [Consulta: 25 gener 2019].
  2. «Hidropesía fetal» (en castellà). Stanford's Children Health. Lucile Packard Children's Hospital. [Consulta: 25 gener 2019].