Hillclimb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportHillclimb
Prova de Hillclimb a Suècia (2009)
Esportmotociclisme Modifica el valor a Wikidata
TipusFora d'asfalt Modifica el valor a Wikidata

El Hillclimb (mot anglès traduïble per Pujar o escalar un turó) és una disciplina de motociclisme de fora d'asfalt en què el participant s'enfronta a una pujada sense asfaltar de gran dificultat -sovint més del 45% de desnivell- o considerada intransitable. L'objectiu és arribar al cim com més aviat millor (o bé pujar tan amunt com es pugui) sense caure ni descavalcar de la motocicleta.[1][2]

En francès, aquesta mena de competicions es coneixen com a montée impossible. Cal no confondre el Hillclimb amb les pujades de muntanya (anomenades també "Hillclimb" en anglès), que consisteixen en curses d'automobilisme i de motociclisme de velocitat contra-rellotge en carreteres de muntanya.

Aquesta disciplina va néixer als EUA a començament del Segle XX, quan les noves marques de motocicletes (Harley Davidson, Indian, Excelsior) feien servir desafiaments com ara superar fortes pujades per a posar a prova la seva producció. La primera competició coneguda de Hill-Climbing data del 30 de maig de 1903, en què el NYMC (New York Motorcycle Club) n'organitzà una a Riverdale Hill. Aquella fou també una de les proves de motociclisme en general més antigues de què es té constància.

Reglament[modifica]

Típica motocicleta preparada per a Hilclimb, amb el basculant allargat

La normativa de les proves de Hillclimb varia depenent de la ubicació, i les motos que s'hi fan servir acostumen a ser prototipus. Les regles més habituals, però, són aquestes:

  • El pilot pot construir un prototipus de dues rodes (de vegades tres en línia) amb motor de gran cilindrada.
  • El participant no pot ser ajudat en el seu ascens.
  • En cas de caiguda, es considera com a distància recorreguda la que hi hagi des de la sortida fins al lloc on hagi arribat la motocicleta, un cop aturada (prenent com a referència la roda del davant).

Esdeveniments principals[modifica]

Competicions oficials[modifica]

  • El Mundial de l'especialitat se celebra à Decazeville, a l'Avairon.
  • Existeix una Federació Nacional de Hill-Climbing als EUA. A França, on aquesta disciplina ha estat llargament considerada com a folklòrica, actualment està a punt d'ésser regulada, existint de fa poc un campionat estatal controlat per la federació francesa de motociclisme.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Mas Godayol, Josep (Director). «Carreras en cuesta. Siempre más arriba». A: Dos Ruedas. Gran enciclopedia ilustrada de la moto (en castellà). Barcelona: Editorial Delta, 1980, p. 372 (vol. II). ISBN 84-85822-03-X. 
  2. Patrignani, Roberto; Perelli, Carlo. «Especialidades de los Estados Unidos». A: Motocross y Trial (en castellà). Traducció: Roser Berdagué (Revisió: Emili Lluch "Milillu"). Barcelona: Editorial Teide, Instituto Geográfico De Agostini, 1974, p. 61. ISBN 84-307-8306-7. 
  3. «Regles particulieres Championnat de France montee impossible 2010 Prototype» (PDF) (en francès). hill-climbing.org, 13-10-2009. Arxivat de l'original el 5 de juliol 2010. [Consulta: 28 desembre 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hillclimb