Himavat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeHimavat

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiahinduisme Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareBrama Modifica el valor a Wikidata
FillsPàrvati i Ganga Modifica el valor a Wikidata
GermansJambavan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Himavat (sànscrit : हिमवत्, lit. gelada) és la personificació de les muntanyes de l'Himàlaia en l'hinduisme. És la deïtat guardiana de l'Himàlaia, i és esmentat a la poesia èpica Mahabharata i altres escriptures hindús.[1]

Nomenclatura[modifica]

Diverses escriptures hindús es refereixen a la personificació de l'Himàlaia amb diferents noms i, per tant , Himavat també s'anomena Himavant (sànscrit : हिमवन्त, lit. gelat), Himavān (sànscrit : हिमवा,नja िमवाहाहहह मराज, lit. rei de la neu), i Parvateshwara (sànscrit : पर्वतेश्वर, lit. déu de les muntanyes).

Llegenda[modifica]

Himavat va engendrar Ganga, la deessa del riu, així com Ragini,[2] i Pàrvati, la segona consort de Xiva. La seva dona i reina consort és la deessa vèdica Mainavati, filla del Mont Meru,[3] segons el Ramayana, o és filla de Svadhā i el seu marit Kavi, membre de la classe dels Pitṛs, segons algunes altres fonts com ara el Vixnu Purana.

El Xiva Purana descriu el casament entre Himavat i Menā.[4]

El text sagrat de Devi Gita, que es troba als nou darrers capítols (31-40) del setè skandha de Devi-Bhagavata Purana, és un diàleg entre Pàrvati i el seu pare Himavat. Tracta de la forma universal de la Devi, meditacions sobre els principals textos d'Upanixads, ashtanga-ioga, iogues de jnana, karma i bhakti, ubicacions dels temples dedicats a la Devi i els rituals relacionats amb el seu culte.

La seva història també s'esmenta a Brahmanda Purana i Kena Upanishad.[5]

Krixna una vegada va fer una tapasya als cims de l'Himàlaia per apaivagar Himavat, cosa que va fer que el seu fill gran, Pradyumna, nasqués de la seva dona preferida, Rukmini.[6]

Referències[modifica]

  1. www.wisdomlib.org. «Himavat: 15 definitions» (en anglès). www.wisdomlib.org, 08-03-2017. [Consulta: 21 octubre 2022].
  2. Jones, Constance. Encyclopedia of Hinduism (en anglès). Infobase Publishing, 2006. ISBN 9780816075645. 
  3. Wilkins, p. 287
  4. www.wisdomlib.org. «The marriage of Himācala [Chapter 1]» (en anglès). www.wisdomlib.org, 04-10-2018. [Consulta: 21 octubre 2022].
  5. Kena Upanisad, III.11-IV.3, cited in Müller and in Sarma, pp. xxix-xxx.
  6. www.wisdomlib.org. «Story of Himavān» (en anglès). www.wisdomlib.org, 28-01-2019. [Consulta: 21 octubre 2022].

Bibliografia[modifica]