Hiperpnea

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaHiperpnea
Classificació
CIM-10 R06.4
CIM-9 786.014
Modifica dades a Wikidata

El terme Hiperpnea fa referència a un augment en la quantitat d'aire ventilat per unitat de temps en relació al considerat com una respiració normal ( eupnea ). Aquest augment en la quantitat d'aire intercanviat es pot produir ja sigui per un augment en la freqüència del cicle respiratori ( taquipnea ), per un augment en la profunditat de la respiració ( batipnea ) o per una combinació d'ambdues ( polipnea ).

Un exemple d'hiperpnea és la respiració ràpida, profunda o treballosa que apareix normalment durant l'exercici; també acompanya a quadres patològics com dolor, febre, histèria i qualsevol trastorn en el qual l'aportació d'oxigen sigui insuficient, com passa en les malalties respiratòries i circulatòries.

En medicina, la hiperventilació (o sobrerrespiració ) és l'estat de respiració accelerada i/o més profunda que el necessari, reduint la concentració de diòxid de carboni de la sang per sota del normal.[1]

En canvi l ' hiperpnea , on l'increment de la respiració és a causa de la demanda, com durant i seguint exercicis o quan el cos decau en oxigenació (hipòxia), per ex. en altes altituds o com a resultat d'anèmia. La hiperpnea pot també ocórrer com a resultat de sèpsia, i és usualment un signe del començament de sèpsia refractària.

Referències[modifica]

  1. Kenneth Baillie and Alistair Simpson. Hyperventilation calculator. Apex (Altitude Physiology expeditions) [Consulta: 18 agost 2006]. - Online interactive oxygen delivery calculator that mimicks hyperventilation