Homo sum, humani nihil a me alienum puto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Homo sum, humani nihil a me alienum puto és una frase en llatí que significa "Sóc home, res del que és humà no m'és indiferent".[1]

És una frase originària de Publi Terenci Àfer (c. 184 aC - ~159 aC), de la seva comèdia Heautontimorumenos (El turmentador de si mateix), de l'any 165 aC, on és pronunciada pel personatge Cremes per a justificar la seva intromissió.

Tot i això, la cita ha quedat per a la posteritat com una justificació del què ha de ser el comportament humà.

Sovint es relaciona la frase amb l'"orgull"; però normalment indica "humilitat", "acceptació dels possibles errors personals", en la mateixa línia que les expressions "errar és humà" i "qui estigui net de culpa, que tiri la primera pedra”.

Anàlisi gramatical[modifica]

El text conté dues frases declaratives amb el següent significat literal:

  • Homo: substantiu singular masculí, en cas nominatiu, que s'enuncia en llatí Homo, hominis i que significa ‘home’.
  • sum: primera persona singular del present indicatiu del verb sum, fui, esse, que significa ‘sóc’.
  • humani: adjectiu de primera classe o grup, genitiu singular neutre, en llatí humanus, humana, humanum, que significa ‘allò humà’ o simplement ‘humà’.
  • nihil: sustantiu singular neutre, en cas acusatiu, que s'anuncia en llatí com a nihil, nihilis, i significa ‘res'.
  • a: preposició que regeix l'ablatiu en el seu complement, que normalment significa ‘de’, però en aquest context es pot traduir como a ‘per a’.
  • me: pronom personal en cas ablatiu introduït per la preposició anterior, que en català significa ‘mi’.
  • alienum: adjectiu del primer grup o classe, en acusatiu singular neutre, que en llatí s'anuncia alienus, a, um i que significa ‘estrany’ o ‘aliè’.
  • puto: verb de la primera forma de conjugació en primera persona present del present indicatiu actiu, que en llatí s'anuncia Puto, putas, putare, putavi, putatum i significa ‘penso’ o ‘considero’.

Referències[modifica]

  1. Peris i Juan, Antoni. Diccionari de locucions i frases llatines. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2001. ISBN 8441208786. 


Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Terenci