Hordeoni Flac

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaHordeoni Flac
 Senador romà 

Dades biogràfiques
Naixement 14 dC (Gregorià)
Novesium
Mort 70 dC (Gregorià) (55/56 anys)
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època Imperi romà
Modifica dades a Wikidata

Hordeoni Flac (Hordeonius Flaccus) fou un militar romà que era llegat consular a l'exèrcit de la Germània Superior en el moment de la mort de Neró (68).

Era ja gran i havia perdut autoritat i el dia 1 de gener del 69 els soldats van renunciar a seguir fidels a Galba i no va tenir coratge d'oposar-se a aquesta decisió. Vitel·li el va deixar amb el comandament a la riba esquerra del Rin quan va marxar a Itàlia i va demorar la sortida de les tropes en part per temor a una revolta dels bataus i en part perquè era favorable a Vespasià. Fins i tot va demanar ajut a Civilis.

Quan els bataus es van revoltar obertament va enviar contra ells al llegat Mummi Luperc que fou derrotat. La seva manca d'habilitat van provocar el motí dels soldats que el van obligar a renunciar el comandament en Dil·li Vòcula. En absència d'aquest, Herenni Gal va acusar a Flac de traïció, i fou ferit i empresonat pels soldats però alliberat per Vòcula.

Encara conservà alguna influència a l'exèrcit i després de la batalla de Cremona va poder convèncer als soldats de declarar-se per Vespasià. Van arribar dos noves legions que van exigir el donatiu que sabien que havia fet Vespasià i Hordeoni els hi va donar, i els diners van córrer en menjar i beure. Alguns soldats borratxos el van matar aquella mateixa nit.