Herenni Gal (llegat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHerenni Gal
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata

Herenni Gal (en llatí Herennius Gallus) va ser un militar romà del segle i. Formava part de la gens Herènnia, una gens d'origen samnita que quan es va establir a Roma va ser plebea.

Era llegat de la primera legió a l'exèrcit romà del Rin, legió que estava estacionada a l'actual Bonn. Quan va esclatar la revolta dels bataus l'any 69, dirigida per Juli Civilis, el legat Hordeoni Flac va ordenar a Herenni que impedís que les cohorts de bataus que havien desertat de l'exèrcit romà es poguessin unir a Civilis. Herenni es volia entrevistar amb Flac com van fer els altres comandants de legions però les seves forces el van obligar a combatre sense preparació i va patir una greu desfeta quan els seus auxiliars belgues van abandonar la lluita.

Més tard Hordeoni Flac va ser deposat del comandament i Dil·li Vòcula i Gal el van assolir conjuntament. Estava al campament de Gelduba quan un accident va provocar un motí entre els soldats que el van glopejar i fuetejar però va poder ser rescatat per Vòcula.

Quan Vòcula va morir a Novesium abandonat per les seves tropes, Gal només va quedar ferit però després va morir a mans de Tul·li Valentí i Juli Tutor l'any 70.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (editor). Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Vol. II. Londres: Taylor and Walton, 1846, p. 228.