Horoscopion d'Apianus

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Portada del llibre amb la representació del rellotge

L'Horoscopion d'Apianus és un instrument en forma de quadrant dissenyat per Petrus Apianus.[1] Es tracta d'un rellotge universal (horoscopion), és a dir, dissenyat per oferir valors de temps a qualsevol latitud.

Com diu el títol del llibre, l'enginyós instrument contenia un mètode molt exacte per a conèixer l'hora mitjançant el Sol durant el dia, i de nit amb la Lluna, els planetes i les estrelles. Afegia taules de distàncies i altures dels cossos celestes. A part de l'observació nocturna, també permetia el càlcul de l'hora emprant els dits de la mà.

« Horoscopion Apiani generale dignoscendis horis cuiuscumque generis aptissimum : nêq[ue] id ex Sole tantum interdiu, sed & noctu ex Luna, aliisq[ue] Planetis & Stellis quibusdam fixis, quo per vniuersum Rhomanum imperium atq[ue] adèo vbiuis gentium vti queas, adiuncta ratione, qua vtaris, expeditissima, nunc ab illo primum & inuentum & aeditum. His accedit distantiar[um], altitudinum, & profunditatum per idem hoc instrumentum dimetiendarum ratio longè accuratissima & ingeniosa... Nocturna quoque adnexa est obseruatio horaria ex digitis manuum »

Solia anar acompanyat del Quadrans astronomicus, del qual es conserva un exemplar a la Biblioteca del Reial Observatori de l'Armada, i conté nombroses anotacions manuscrites. Es tracta d'una edició molt acurada, com totes les d'aquest autor; en la portada, s'utilitzen dues tintes (negra i vermella).[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]