Hortensia von Moos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHortensia von Moos

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Hortensia von Salis Modifica el valor a Wikidata
1659 Modifica el valor a Wikidata
Maienfeld Modifica el valor a Wikidata
Mort2 juliol 1715 Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
Maienfeld Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetgessa Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeRudolf Gugelberg von Moos (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGubert von Salis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Ursula von Salis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Hortensia Gugelberg von Moos (1659-1715) va ser una erudita suïssa originària de Maienfeld. Fins a casar-se amb Rudolf Gugelbert es deia Hortensia von Salis. Tenia un ampli coneixement de molts temes, incloent-hi teologia i medicina, però és coneguda pels seus escrits sobre l'estatus de la dona.[1][2]

Vida[modifica]

Era la filla gran de Karl Gubert von Salis i Ursula von Salis.[3] Va créixer a Maienfeld i va ser educada per un tutor. Més tard va continuar la seva formació per autodidaxi. El 1682 es va casar amb Rudolf Gugelberg von Moos. Els seus fills van morir joves i el seu marit va morir el 1692 en una batalla al servei de França.

Va estudiar especialment història natural i va intercanviar correspondència amb estudiosos com Johann Heinrich Heidegger i Johann Jakob Scheuchzer. Va ser una practicant de medicina naturalls pacients hi anaven de lluny per trobar tractament. També es diu que va ser una de les primeres dones a realitzar un examen post mortem després de la mort d'un criat. La seva casa a Maienfeld era un lloc de trobada de científics de diferents universitats i facultats.

Els seus escrits van ser publicats sota el pseudònim «Dama aristocràtica». Sovint examinava qüestions religioses i demanava el mateix dret a la llibertat i la igualtat en l'àmbit de la ment tant per a homes com per a dones.

Hortensia Gugelberg von Moos va morir a Maienfeld a l'edat de 56 anys. Avui en dia és considerada una figura referencial del moviment femení suís.

Obres destacades
  • Glaubens-Rechenschafft (Justificació/responsabilitat de la fé)
  • Conversations-Gespräche (Conversacions)
  • Gebät (Precs)
  • Reedició moderna de les seves tres obres principals: Glaubens-Rechenschafft, Conversations-Gespräche, Gebät (2003)[4]

Referències[modifica]

  1. Seidel, J. Jurgen. «Hortensia Gugelberg von Moos / Hortensia von Salis». A: Accademia svizzera di scienze umane e sociali. Historisches Lexikon der Schweiz (en italià, francès, alemany). Società svizzera di storia, 16-12-2009. 
  2. Strohmeier, Renate. Lexikon der Naturwissenschaftlerinnen und naturkundigen Frauen Europas : von der Antike bis zum 20. Jahrhundert (en alemany). Thun: Harri Deutsch, 1998, p. 123. ISBN 3817115679. 
  3. «Hortensia von Salis» (en alemany). Geni, 30-12-2014. [Consulta: 4 setembre 2019].
  4. hochadelige Dame. Maya Widmer (prefaci). Glaubens-Rechenschafft, Conversations-Gespräche, Gebät (en alemany). Bern: Haupt, 2003 (Schweizer Texte, nova sèrie núm. 19). ISBN 3258066329. OCLC 52944267.  (traducció del títol: Justificació de la fé, conversacions, precs)

Bibliografia[modifica]

  • Anosi, M. Leichenpredigt für Hortensia von Salis (obituari) (en alemany), 1715. 
  • Bautz, Friedrich Wilhelm. «Salis, Hortensia von». A: Biographisch-bibliographisches Kirchenlexikon. 8. Hamm: Herzberg, 1994, p. 1230-1231. ISBN 3883090328. 
  • Frey, Lili. Hortensia von Salis. Zürich: Universität Zürich, 1920, p. 44.