Hospital de Pobres de Jesucrist

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hospital de Pobres de Jesucrist
Imatge
Dades
TipusEdifici i residència de gent gran Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsenderrocat o destruït Modifica el valor a Wikidata
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMoià Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de l'Hospital, 1 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 48′ 42″ N, 2° 05′ 58″ E / 41.811655°N,2.099365°E / 41.811655; 2.099365
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC16708 Modifica el valor a Wikidata

L'Hospital de Pobres de Jesucrist fou l'antic hospital de Moià originari del segle xiii i que actualment acull una residència per a gent gran anomenada Hopital-Residència Vila de Moià.

Història[modifica]

Si bé es desconeix exactament l'origen de l'hospital,[1] es creu que podria ser una hostatge del segle xii, l'edifici estava situat a la strata francisca, camí que unia Vic i Manresa. La primera documentació de l'hospital data de la primera meitat del segle xiii, es tracta d'una donació feta a l'hospital a nom de Bartomeu de Muntanyola, considerat com el veritable fundador i administrador de l'hospital fins a l'any 1284, data en què comença la tasca com a rector de la parròquia Guillem de Soler. Un altre document, de l'any 1286, parla dels drets que tenia l'hospital sobre el mas de Montbrú gràcies a uns donants anònims. L'any 1298, el testament de Dolça de Casals, deixa també, casa i terres a l'hospital.

L'administració de l'hospital que va començar sent eclesiàstica, a partir de l'any 1336 amb la creació del municipi de Moià, l'hospital passa a ser considerat una entitat municipal, així, els administradors de l'hospital seran nomenats pel Consell Municipal. Amb els successius moviments polítics, l'administració de l'hospital va canviant de mans i no serà fins a l'any 1885 en l'acta del notari Joaquim Otzet de 22 de maig, que hi consta el conveni entre l'ajuntament, el rector de la parròquia i prohoms de la vila per crear una junta de patronat autònom i representatiu i una junta d'administració.[2]

L'any 1757 comença l'obra del nou edifici de l'hospital, lloc que ocupa actualment. L'any 1848  s'estableixen a l'hospital les Germanes Carmelites de la Caritat, on hi donen servei i hi funden un col·legi de nenes. Posteriorment, l'any 1971, donaran servei a l'hospital les Germanes Josefines.[3]

Actualment és l'Hospital-Residència de la Vila de Moià.

Referències[modifica]

  1. Picanyol, Llogari «L'Hospital de pobres de Jesucrist». Modilianum, 1965, pàg. 230-237.
  2. L'Hospital d'un poble : passat, present i futur de l'Hospital de pobres de Jesucrist de la Vila de Moià. [s.l], 1973. 
  3. El Nostre hospital-residència MOIÀ, 2002.