Vés al contingut

Hotel Gori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Hotel Gori
Imatge
Dades
TipusCasa consistorial Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX
Característiques
Estil arquitectònicEclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOlesa de Montserrat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Felix Figueras i Aragay.
Map
 41° 32′ N, 1° 53′ E / 41.54°N,1.89°E / 41.54; 1.89
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC18679 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat deAjuntament d'Olesa de Montserrat Modifica el valor a Wikidata
OcupantAjuntament d'Olesa de Montserrat Modifica el valor a Wikidata

L'antic hotel Gori va ser inaugurat el 31 de maig de 1899 i actualment és la seu de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció

[modifica]

Edifici de planta quadrada, de planta baixa i tres pisos, construït amb maó. Solament una de les cares conserva totalment la seva estructura original, havent estat les altres, amb galeries, lleugerament modificades.[1]

Història

[modifica]
Vista interior de les habitacions del Hotel Gori

L'edifici fou bastit originàriament com hostal. S'obrí el 1899 i en fou el promotor al Dr. Joaquim Casals i Batista, conegut popularment amb el sobrenom de Quim Gori.[2] Aquest pagès transformà la seva finca del carrer de les Hortes –on fins aleshores hi tenia una masia amb camps de conreu- en extensos jardins, edificant-hi al bell mig un majestuós hotel: un edifici d'estil vuitcentista, amb detalls ornamentals d'inspiració neoclàssica on destaca, sobretot, la façana principal, voltada de galeries, a tres nivells.[3] L'Hotel Gori, nom original, tenia gran importància donada la proximitat del Balneari de la Puda. Des de 1931 és ocupat per l'Ajuntament de la vila.[1] Fou restaurada el 1997.[1]

Molts eren els clients, sobretot membres de la burgesia catalana, que feien una aturada a l'hotel Gori de camí al balneari de la Puda. De fet, es facilitava el transport des de l'hotel fins a l'estació del Nord per mitjà d'un servei de diligències continu. L'empresa de transports que s'encarregava d'aquest servei era propietat de Joaquim Casals i de la seva família. Alhora, també cobrien la ruta entre Olesa i Barcelona.[4] Tan il·lustre edifici ha inspirat alguns relats, com M. Lombart, l'Hotel Gori i Alfons Sala, editat dins d'una col·lecció de contes olesans a l'editorial Paper d'estrassa.[5]

L'any 1931 dos dels fills de Joaquim Casals i Batista, els germans Jaume i Josefa Casals i Diomedes van fer donació de la finca a la vila. Així, Olesa de Montserrat va poder gaudir d'un Parc Municipal únic que, amb el temps, va acollir la seu del seu de l'Ajuntament.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 «Hotel Gori». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2015].
  2. Estrada, Gemma. La Puda: un balneari als peus de Montserrat. 1. Olesa de Montserrat: Publicacions Abadia de Montserrat, 1989, p. 63. ISBN 847826057. 
  3. [enllaç sense format] http://www.poblesdecatalunya.cat.element.php[Enllaç no actiu]
  4. Estrada, Gemma. La Puda. Un Balneari als peus de Montserrat. Olesa de Montserrat: Publicacions Abadia de Montserrat, 1989, p. 93. 
  5. [enllaç sense format] http://www.aolesa.com/html/public/portal?showContent=NOTICIES&CONTENT=17907