Hua Mulan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeHua Mulan

Modifica el valor a Wikidata
Tipusheroi llegendari
ésser humà possiblement fictici
ésser humà Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraBallad of Mulan (en) Tradueix i Romance of Sui and Tang Dynasties (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósoldada i poetessa Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatDinastia Han, Dinastia Jin, Wei del Nord, Dinastia Liang, dinastia Sui i dinastia Tang Modifica el valor a Wikidata
NaixementBozhou Modifica el valor a Wikidata
Altres
Rang militarvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Goodreads character: 952051

Hua Mulan (xinès tradicional: 花木蘭, xinès simplificat: 花木兰, pinyin: Huā Mùlán) és la protagonista d'una molt coneguda llegenda xinesa: va ser una dona que, disfressada de guerrer, es va unir a un exèrcit exclusivament masculí en el famós poema narratiu xinès Balada de Mulan.

L'obra es va compondre al segle vi, durant la major part del qual va governar la Xina la Dinastia Tang. La col·lecció de cants a la qual pertanyia originalment s'ha perdut, però se'n conserva una versió posterior, inclosa en una antologia de poemes lírics i balades compilada per Guo Maoqian al segle xii. Durant segles s'ha discutit si Mulan és un personatge històric o un personatge de ficció. Encara avui, es desconeix si la balada té o no base històrica.[1][2][3]

Llegenda[modifica]

En la història Mulan es disfressa d'home per ocupar el lloc del seu ancià pare en l'exèrcit. Després de complir el seu servei en l'exèrcit, l'Emperador li ofereix els més alts honors. No obstant això, Mulan no desitja seguir en l'exèrcit, i demana només un ruc per tornar a la llar paterna. Quan els seus antics companys de l'exèrcit acudeixen a visitar-la, queden impactats en veure-la vestida com una dona. El poema acaba amb la imatge d'una llebre femella (Mulan) i una llebre mascle (els seus companys) corrent junts, i el narrador preguntant si algú seria capaç de distingir-les.

Referències[modifica]

  1. «Named Venusian craters». In Lunar and Planetary Inst., Twenty-Fourth Lunar and Planetary Science Conference, març 1993. Bibcode: 1993LPI....24.1219R.
  2. «Venus Crater Database». Lunar and Planetary Institute of the Universities Space Research Association. [Consulta: 6 maig 2011].
  3. Kwa & Idema 2010, p. 12n

Bibliografia[modifica]

  • Dong, Lan. Mulan's Legend and Legacy in China and the United States (Temple University Press; 2010) 263 pages; Traces literary and other images of Mulan from premodern China to contemporary China and the United States.