ISO 45001

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La norma ISO 45001 "Occupational health and safety management systems -- Requirements with guidance for use" en català "Sistemes de gestió de salut i seguretat en el treball - Requisits i orientació per a l'ús", és una norma internacional que especifica els requisits per a un sistema de gestió de salut i seguretat ocupacional (en anglès: OH&S, en català SST) i proporciona indicacions per al seu ús, per permetre a les organitzacions proporcionar treballs segurs i saludables, prevenir accidents en el treball i problemes de salut, a més de millorar la SST de manera proactiva.

És aplicable a qualsevol organització que desitgi establir, implementar i mantenir un sistema de gestió per millorar la salut i la seguretat en el treball, eliminar els riscos i minimitzar-los (incloses les falles del sistema) i aprofitar les oportunitats de SST. Ajuda a una organització a aconseguir els resultats esperats del seu sistema de gestió.

D'acord amb la política de seguretat i salut de l'empresa en el lloc de treball, els resultats esperats d'un sistema de gestió SST inclouen:

  • a) millora continuada dels serveis relacionats amb la SST;
  • b) complir amb els requisits legals i altres requisits;
  • c) assoliment dels objectius per a SST.

La ISO 45001 és aplicable a qualsevol organització, independentment de la seva mida, tipus i activitat. És aplicable als riscos de SST sota el control de l'organització, tenint en compte factors com són el context en el qual opera l'organització i les necessitats i expectatives dels seus treballadors i altres parts interessades.

Història[modifica]

La ISO 45001 va ser desenvolupada pels sistemes de gestió de salut i seguretat ocupacional ISO/TC 283, i publicat per primera vegada el 12 de març de 2018.[1] ISO/TC 283 es va establir l'any 2013.

La norma va substituir el setembre de 2021, definitivament, l'OHSAS 18001, que fou l'estàndard de referència en salut i seguretat laborals durant dècades.[2][3]

Estructura de la norma[modifica]

ISO 45001 adopta l'esquema "Estructura d'alt nivell" en 10 grups de requisits:

  1. Objecte i camp d'aplicació
  2. Referències normatives
  3. Termes i definicions
  4. Context de l'organització
  5. Lideratge i participació dels treballadors
  6. Planificació
  7. Suport
  8. Operació
  9. Avaluació de l'acompliment
  10. Millora

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2018-05-07. [Consulta: 10 novembre 2020].
  2. «Let the migration begin» (en anglès). ISO. [Consulta: 3 desembre 2022].
  3. «Migration Period Extended for ISO 45001: 2018». [Consulta: 3 desembre 2022].

Enllaços externs[modifica]

  • ISO 45001—Occupational health and safety management systems -- Requirements with guidance for use
  • ISO/TC 283—Occupational health and safety management systems