Ibn Turk

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaIbn Turk
Biografia
Naixement desconeguda
potser Gilan (avui Iran)
Mort desconeguda
lloc desconegut
Es coneix per Equacions quadràtiques
Activitat
Ocupació matemàtiques
Modifica les dades a Wikidata

Abu-l-Fadl Abd-al-Hamid ibn Wassi ibn Turk al-Khuttalí al-Jilí —en àrab أبو الفضل عبد الحميد بن واسع بن ترك الختلي الجيلي, Abū al-Faḍl ʿAbd al-Ḥamīd b. Wāsiʿ b. Turk al-Ḫuttalī al-Jīlī—, més conegut com a Abd-al-Hamid ibn Turk o simplement com a Ibn Turk, va ser un matemàtic en llengua àrab d'origen turc del segle IX. La nisba al-Jilí fa creure que seria originari de Gilan, però les fonts difereixen sobre el lloc del seu naixement.[1]

De la seva vida no se'n sap gairebé res, però es disposa de dues referències que el citen: el bibliògraf Ibn an-Nadim (segle XI) relaciona dues obres seves en el seu famós catàleg Kitab al-Fihrist, i l'historiador al-Qiftí (segle XIII) el menciona en la seva Història dels filòsofs.

Es conserven dos manuscrits antics d'un fragment de la seva obra Kitab al-jabr wa-l muqàbala, tots dos a Istanbul: un a la Biblioteca Nacional Millet i l'altre a la Biblioteca Suleyman. Aquests fragments estudien les equacions quadràtiques dels tipus 1,4,5 i 6 (segons Al-Khwarazmí) i alguns historiadors de les matemàtiques[2] els consideren superiors als d'Al-Khwarazmí. De qualsevol forma, la manca de referències històriques fa impossible saber si aquests manuscrits són anteriors o posteriors a l'obra d'Al-Khwarazmí.[3] Una de les observacions que fa Ibn Turk que no es troba a l'àlgebra d'Al-Khwarazmí, és que les equacions no tenen solució quan el discriminant és negatiu.

Referències[modifica]

  1. Katz, Victor. A History of Mathematics. Harper Collins, New York, 1993, p. 231. ISBN 978-0673-38039-5. Katz diu que tant podria ser d'Iran, com d'Afganistan o Siria.
  2. Katz, Victor. A History of Mathematics. Harper Collins, New York, 1993. Pàgina 232. ISBN 978-0673-38039-5. Katz senyala que els exemples utilitzats per ambdós matemàtics són coincidents. No obstant, més endavant afirma que el text d'Al-Khwarazmí conté moltes més doses d'interès.
  3. «Enllaç». Sayili, Aidin. The Place of Central Asia in the History of Science and Culture. Foundation for Science, Technology and Civilisation. Ankara, 2006. Pàgina 11 i següents.

Bibliografia[modifica]

  • Aydin Sayili ha traduït, comentat i editat el text original: Logical necessities in mixed equations by ʿAbd al-Ḥamîd ibn Turk and the algebra of his time. Türk tarih kurumu basımevi (Institut d'Història de la Ciència Arabomusulmana). Ankara, 1962. Reeditat el 1997. Consultable en línia aquí.
  • David Pingree, “'Abd-Al-Hamid B. Vase,” Encyclopædia Iranica, I/1, p. 111; una versió actualitzada es troba disponible en línia a http://www.iranicaonline.org/articles/abd-al-hamid-b-vase (consultat el 17 de juny del 2016).