Ibn Zàmrak

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaIbn Zàmrak
Dades biogràfiques
Naixement 1333
Granada
Mort 1393 (59/60 anys)
Activitat professional
Ocupació Poeta
Gènere Poesia
Modifica dades a Wikidata

Abu-Abd-Al·lah Muhàmmad ibn Yússuf ibn Muhàmmad ibn Àhmad ibn Muhàmmad ibn Yússuf as-Surayhí, més conegut com a Ibn Zàmrak (o Ibn Zúmruk) (Granada, 1333 - entre 1394 i 1408), fou un poeta i visir de Granada.

Era d'origen humil però va estudiar dur i es va formar amb els millors mestres, i va estudiar especialment amb Lisan al-Din Dhu l-Wizaratayn Abu Abd Allah Muhammad ibn Abd Allah ibn Said ibn Abd Allah ibn Said ibn Ali ibn Ahmad al-Salmani conegut com a Ibn al-Khatib. Aquest fou secretari del visir Abu l-Hasan Ali al-Djayyab i quan aquest va morir de la pesta el gener del 1349 va ocupar les funcions de katib al-insha, o cap de la cancelleria reial, amb títol de visir, posició que va conservar sota Muhammad V, i va donar protecció a Ibn Zamrak que a la seva ombra va fer carrera administrativa.

Quan Muhammad V fou enderrocat el 1358/1359, Ibn al-Khatib i Ibn Zamrak, el van seguir al seu exili a Fes, al Marroc, on foren acollits pel sultà Abu Salim. Allí va seguir els seus estudis i es va dedicar a compondre poesies. Quan Muhammad V va retornar al tron el març/abril del 1362, va tornar a Granada i va ser nomenat el seu secretari particular (katib sirrih) a petició d'Ibn al-Khatib que havia recuperat el seu càrrec de visir. Durant els següents anys va fer sovint el paper de poeta de la cort.

Al cap d'uns anys, assassinat el sultà del Marroc Abu Salim (1361) i per la complicada política de Granada, Ibn al-Khatib es va sentir amenaçat i va abandonar el regne i es va traslladar al Marroc on fou acollit pel sultà marínida Abu Faris Abd al-Aziz (Abu l-Fariz Abd al-Aziz 1366-1372); llavors Ibn Zamrak fou nomenat visir al seu lloc.

Sota el breu regnat del seu fill Abu Zayyan Muhammad IV al-Said ibn Abd al-Aziz es va rebutjar la petició de Muhammad V de Granada per l'entrega d'Ibn al-Khatib, en la qual insistia especialment Ibn Zamrak que el veia com a potencial rival; quan Muhammad al-Said fou destronat i va pujar al tron Abu l-Abbas Ahmad ibn Abi Salim (1372-1374) la situació va canviar; un dels principals càrrecs del nou règim fou Sulayman ibn Dawud, enemic personal d'Ibn al-Khatib, que el va fer empresonar, i a petició d'Ibn Zamrak, el visir de Granada, fou jutjat per una comissio granadina, i encara que no hi va haver sentència definitiva fou finalment assassinat el maig/juny del 1375. Des d'aquest moment Ibn Zamrak ja no tenia cap possible rival.

A la mort de Muhammad V el 1391 el va succeirt el seu fill Yusuf II que va destituir a Ibn Zamrak i el va fer tancar durant dos anys a la ciutadella d'Almeria, però el 1392 el va restablir com a visir el nou rei Muhammad VII al-Mustain (1392-1408) que el va destituir al cap de poc i el va substituir per Muhammad ibn Asim, però per poc temps, ja que el 1393 tornava a ser visir. En una data desconeguda posterior, fou assassinat per orde del rei.

El seu diwan s'ha perdut però bon nombre dels seus poemes foren conservats per Ibn al-Khatib i reproduïts per al-Makkari.

Bibliografia[modifica]

  • E. Gárcia Gomez, Ibn Zamrak, el poeta de la Alhambra, Madrid i Buenos Aires, 1944.