Ibrahim ibn al-Àixtar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIbrahim ibn al-Àixtar
Biografia
Mort691 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Dayr al-Jathaliq Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócap militar, valí Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatPrimer califat Modifica el valor a Wikidata
ConflicteBatalla de Siffín, Battle of Khazir (en) Tradueix i Battle of Maskin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
Pareal-Àixtar Modifica el valor a Wikidata

Ibrahim ibn al-Àixtar (mort el 691) fou un militar alida, fill de Malik ibn al-Harith al-Nakhai, conegut com al-Ashtar.

De jove va combatre a Siffin al bàndol d'Alí ibn Abi Tàlib (26 a 28 de juliol del 657). Més tard es va posar al servei de l'agitador al-Mukhtar ibn Abi Ubayd, al qual va reconèixer com a cap de les forces alides mercès a una carta falsa que suposadament havia dirigit l'alida Muhammad ibn al-Hanafiyya a Ibrahim ibn al-Ashtar (686). La seva fama es va consolidar mercès a una victòria que va obtenir sobre els omeies a al-Djazir prop de Madain (6 d'agost del 686), en la qual va matar de pròpia mà Ubayd Allah ibn Ziyad i altres adversaris notables, els caps dels quals foren enviats a al-Mukhtar que al seu torn els va enviar a Abd Allah ibn al-Zubayr.

Al-Mukhtar va morir en combat el 3 d'abril del 687 en una sortida quan estava assetjat a Kufa per Musab ibn al-Zubayr. Llavors Ibn al-Ashtar era a Mossul i va donar suport a Musab. Va morir combatent per Musab a Maskin l'octubre del 691, el dia abans de la batalla de Dayr al-Djathalik.

Referències[modifica]