Califat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Imperi àrab-musulmà)
L'últim califa de l'islam, Abdul Mejid II

El terme califat (àrab: خلافة, khilāfa; turc: hilafet) fa referència al primer sistema de govern establert en l'islam i va representar la unitat entorn del líder de l'umma (comunitat musulmana). En teoria, es tracta d'una república constitucional aristocràtica[1] (sent la constitució la constitució de Medina), el que significa que el cap de l'estat, el califa, així com altres funcionaris, són representants del poble i de l'islam i han de governar d'acord amb la llei constitucional i religiosa, o xaria. En els primers temps, tenia elements compartits amb una democràcia directa.

Va ser inicialment liderat pels deixebles de Mahoma com una continuació del sistema religiós establert pel Profeta, coneguts com a 'califes raixidun'. Un "califat" és també un estat que implementa aquest tipus de sistema polític. El califa era també la màxima autoritat de l'imperi islàmic.

Califats de l'islam[modifica]

Van sorgir o es van crear els següents califats, fins a la seva abolició el 1924:

A més, l'Imperi Almohade (1145-1269), amb capital a Marràqueix, encara que no va ser oficialment un califat ni el seu governant va usar el títol de califa, sí que va fer ús d'un tractament habitualment associat al califa: el de príncep dels creients (després heretat pel sultà del Marroc, fins a l'actualitat).

Època moderna i contemporània[modifica]

Hussayn ibn Alí, xerif de la Meca, després de la caiguda de l'Imperi Otomà i enmig dels debats que recorrien el món islàmic sobre la recuperació del recent abolit califat, va utilitzar durant uns anys, fins a la seva mort, el títol de 'califa'.

L'islamisme polític contemporani somnia en restablir aquesta institució, considerant que és l'únic marc legítim per a dirigir "correctament" l'umma, o comunitat dels creients. N'és un exemple la instauració de l'autoproclamat "califat" de l'Estat Islàmic a la zona de Síria i l'Iraq.

Referències[modifica]

  1. Lecker, Michael «The ‘Constitution of Medina’: Muhammad's First Legal Document». Journal of Islamic Studies, 19, 2, 2008, p. 251–253. DOI: 10.1093/jis/etn021 [Consulta: 15 agost 2012].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Califat