Impluvium

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Impluvium amb estàtua de faune ballant

El Impluvium és una mena d'estany rectangular amb fons pla, dissenyat per recollir aigua de pluja, que es trobava en el vestíbul de les antigues cases (domus) dels grecs, etruscs i romans.

A l'impluvium desembocava l'aigua de pluja que entrava en el domus a través del compluvium (una obertura central en el sostre) per on entrava la llum del sol que il·luminava totes les habitacions adjacents.

El impluvium se situava uns 30 cm per sota del nivell del terra i sovint estava connectat a un tanc en el qual s'emmagatzemava l'excés d'aigua, que podia ser utilitzada en moments de necessitat. Aquest tanc també regulava la calor de la casa en períodes de calor excessiva.

Els impluvium dels domus romans, que normalment pertanyien a famílies patrícies romanes, a vegades estaven construïts en marbre i adornats amb petites estàtues. A Pompeia, durant les excavacions de la Casa de Faune, una de les cases privades més luxoses de l'antiga ciutat, es va descobrir un impluvium amb una estàtua de bronze d'un faune ballant al centre, que en l'actualitat es conserva en el Museu Arqueològic de Nàpols.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Impluvium