Inbound marketing

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Inbound Marketing)

L'inbound marketing és un mètode de màrqueting que es basa en l'ús estratègic, coordinat i combinat de tècniques SEO, xarxes socials, màrqueting de continguts i anàlisis de dades per tal de captar genuïnament l'interès dels internautes, millorar la reputació d'una empresa i, d'aquesta manera, aconseguir més i millors contactes i establir una relació duradora amb clients existents.[1]

Origen[modifica]

El terme inbound marketing literalment vol dir màrqueting entrant (o d'entrada) i ha estat traduït com a màrqueting d'atracció. Va ser creat per Brian Halligan, un dels fundadors de HubSpot, el seu soci Dharmesh Shah i el seu assessor David Meerman Scott en 200[2] com a contraposició a l'anomenat outbound marketing (màrqueting sortint o de sortida), on els missatges s'envien als clients,[3] com és comú en el correu directe, falques de ràdio, anuncis de televisió, fulletons, correu no desitjat, telemàrqueting i altra publicitat tradicional.

Metodologia[modifica]

L'inbound marketing es guanya l'atenció dels clients[4] (en comptes de comprar-la) i fa que una empresa guanyi visibilitat a Internet i aconsegueixi atreure clients fins al seu lloc web[5] produint contingut interessant.[6]

La metodologia de l'inbound marketing cobreix tots els passos, eines i etapes del cicle de compra pels quals passa una persona des que no coneix una empresa fins que s'hi converteix en client.[7] Sovint es divideix en quatre fases:

 1. Atreure visitants. Això s'aconsegueix a través de la creació i optimització SEO de continguts.
 2. Convertir els visitants en contactes (leads). Mitjançant ofertes i formularis.
 3. Convertir els contactes en clients. Procés de gestió i maduració de contactes a través de correus electrònics.
 4. Convertir els clients en prescriptors. Anàlisi i seguiment de clients mitjançant estudi de dades i optimització de continguts.

Eines de màrqueting per a cada fase[8][modifica]

Atracció de visitants[modifica]

 • Creació de contingut de valor en un blog, treballat amb tècniques SEO
 • Difusió de contingut a les xarxes socials

Conversió a leads[modifica]

 • Creació de landing pages amb formularis pensats per la conversió
 • Webs amb call to action clars

De leads a clients[modifica]

 • Vídeo-màrqueting
 • Ús de testimonials
 • Demostració de producte

Fidelització[modifica]

 • Una bona atenció post-venda
 • Continguts exclusius només per a clients
 • Tallers, webinars, obsequis...

Resultats[modifica]

La metodologia del màrqueting tradicional permet veure resultats immediats just després d'invertir en una campanya. Tanmateix, aquest repunt sol ésser efímer.[9] Per contra, la metodologia de l'inbound marketing requereix un gran esforç però ofereix un creixement lent i constant.[10] Per tant, s'ha de prendre com una feina més dins d'un negoci. Per veure els resultats es necessiten entre 3 o 4 mesos, per això ha estat descrit com «anar al gimnàs: només es veuen resultats si s'hi va amb regularitat i se sua».[11]

Segons un estudi realitzat entre gairebé 6.000 usuaris i publicat pel Massachusetts Institute of Technology Sloan School of Management el gener de 2014,[12] la implementació de programari d'inbound marketing de HubSpot va significar un increment anual en vendes del 69%. Un 74% dels entrevistats van experimentar un augment durant els primers 7 mesos d'implementació.

Referències[modifica]

 1. Soler, Rita. «Diccionari de l'Inbound Marketing». Inbound Emotion, 14-11-2014. [Consulta: 1r desembre 2014].
 2. Matrix Partners. «Entrepreneur Stories». Arxivat de l'original el 26 d’octubre 2014. [Consulta: 1r desembre 2014].
 3. Basu, Dev. «Inbound marketing: The customer finds you» (en anglès). The Globe and Mail, 21-06-2011. [Consulta: 1r desembre 2014].
 4. Leary, Brent. «Jeanne Hopkins of HubSpot: All Leads Are Not Created Equal» (en anglès). Small Business Trends, 27-01-2012. [Consulta: 1r desembre 2014].
 5. Benner, Michael. «Get Found: 7 Steps to Fire Up Your Inbound Marketing» (en anglès). Business 2 Community, 19-01-2012. [Consulta: 1r desembre 2014].
 6. HubSpot. «Business Sense: Inbound marketing» (en anglès). Times-Standard, 02-05-2012. Arxivat de l'original el 15 de setembre 2013. [Consulta: 1r desembre 2014].
 7. Prescott, Bill. «Inbound Methodology» (en anglès). Times-Standard, 02-05-2012. [Consulta: 1r desembre 2014].
 8. Knüt. «Knüt · Què és l'Inbound Marketing?», 08-03-2016. [Consulta: 6 novembre 2019].
 9. HubSpot. «2013 State of Inbound Marketing» (en anglès). [Consulta: 1r desembre 2014].
 10. Dymski, Andrew. «What Results to Expect from Inbound Marketing» (en anglès). [Consulta: 1r desembre 2014].
 11. Hoppe, Meg. «Inbound Marketing Results: Greater Effort = Greater Reward» (en anglès). Weidert Group, 07-06-2013. [Consulta: 1r desembre 2014].
 12. Hung, Annie. «Return on Investment from Inbound Marketing through Implementing HubSpot Software» (en anglès). Sloan School of Management Massachusetts Institute of Technology. [Consulta: 1r desembre 2014].

Vegeu també[modifica]