Màrqueting de continguts

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El màrqueting de continguts és un dels pilars del màrqueting d’atracció (altrament dit inbound marketing o màrqueting entrant). Consisteix a crear i distribuir material rellevant i de valor per un públic clarament definit per tal d'atreure, capturar i mantenir el seu interès.

L'objectiu del màrqueting de continguts no és vendre, sinó comunicar-se amb els clients i clients potencials. Una estratègia de màrqueting de continguts s'hauria de centrar a solucionar problemes proporcionant dades de qualitat de manera constant. Dit amb unes altres paraules, la finalitat és lliurar la informació que els usuaris realment necessiten de manera pertinent i convincent. El màrqueting de continguts fa possible connectar amb l'audiència, guanyar credibilitat i augmentar la fidelitat dels usuaris. Si el material publicat ha estat optimitzat pels cercadors (SEO) també fa possible incrementar la visibilitat d'una marca.

Tipus de continguts[modifica]

La informació es pot presentar en diversos formats. Per ésser efectiva, tanmateix, s’ha de lliurar a través del mitjà adequat tenint en compte el perfil del públic objectiu.[1] A més, les diverses tipologies de continguts es poden aprofitar per respondre els dubtes que els usuaris tenen a mesura que passen pels diferents cicles de compra.

Continguts classificats segons la seva procedència: [2]

MITJANS PROFESSIONALS MITJANS EN LÍNIA MITJANS SOCIALS
Articles en premsa o revistes: opinió, publicity, publireportatges, reportatges... Web corporatiu: casos d'èxit, testimonis, preguntes freqüents, notes de premsa... Articles a blogs i Tumblelogs
Revistes corporatives Microsites Actualitzacions a microblogs i xarxes socials
Presentacions corporatives Intranet Vídeos a vídeoblogs
Catàleg de productes Butlletins en línia Podcasts
Guies o manuals de productes Llibres blancs Fotos a fotologs
Vídeos corporatius o anuncis Llibres electrònics Pàgines a Wikis
Entrevistes en programes de ràdio Seminaris en línia Enllaços a marcadors socials i promoció de notícies
Infografies Documents
Revistes corporatives en línia Widgets

Estratègia de continguts[modifica]

Encara que els termes s'utilitzen de forma similar, el màrqueting de continguts i l'estratègia de continguts són conceptes diferents:[3]

  • Màrqueting de continguts: com generar conversa al voltant del contingut, és a dir, com usar-lo per atreure l'atenció, compromís i participació. Proper a la feina de la comunicació i el màrqueting tradicional.
  • Estratègia de continguts: processos per estructurar, organitzar, gestionar i crear el contingut. Què dir (missatges, temes, punts de vista ...), a qui i com expressar-los.[4]

L'estratègia de continguts no és una disciplina que es pugui aplicar de manera aïllada, sinó que ha d'estar alineada i planificada en concordança amb la resta d'estratègies digitals de l'empresa o organització. La seva posada en marxa repercuteix directament en les estratègies SEO i xarxes socials, entre d'altres.[5] No integrar-la amb la resta d'estratègies pot portar a no obtenir els resultats desitjats.

Bibliografia[modifica]

Sanagustín, Eva. «Màrqueting de continguts». Apunts oberts del CEJFE. Generalitat de Catalunya, Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, oct 2012. [Consulta: 1r desembre 2014].

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Soler, Rita. «Diccionari de l'Inbound Marketing.». Inbound Emotion, 28-11-2014. [Consulta: 1r desembre 2014].
  2. «Els continguts com a estratègia de màrqueting». Barcelona Activa Cibernàrium. [Consulta: 1r desembre 2014].
  3. Sanagustín, Eva. Marketing de contenidos. Anaya, 2013. 
  4. Piñeiro Vázquez, Germán «Formatos innovadoresde Marketing de Contenidos». Enlace Profesional [México D.F], núm. 4, mar 2013, pàg. 18 [Consulta: 1r desembre 2014].
  5. García, Jon. «Qué es el Marketing de Contenidos. Para qué sirve, ejemplos y mix con el SEO y el Social Media» (en castellà). Un Mix de Marketing Digital. [Consulta: 1r desembre 2014].