Indaleci d'Urci

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personasant Indaleci
Catedral Almería.JPG
Catedral d'Almeria
Biografia
Naixement Indaletius
Segle I?
Casp
Mort ca. 50
Urci (Villaricos; tradicionalment Pechina, a Almeria)
Lloc d'enterrament Catedral de Jaca; una part a la Catedral d'Almeria 
  Bisbe 

Activitat
Ocupació Sacerdot
bisbe i màrtir; baró apostòlic
Celebració Església Catòlica Romana
Canonització Antiga
Festivitat 15 de maig (amb els Set barons apostòlics)
Esdeveniment significatiu Primer bisbe d'Urci (després a Almeria)
Iconografia Com a bisbe
Patró de Almeria, Pechina, Casp

Find a Grave: 8058146
Modifica les dades a Wikidata

Sant Indaleci és venerat com a sant patró d'Almeria (Andalusia). La tradició el fa primer bisbe de la ciutat i un dels Set barons apostòlics de la Bètica. D'existència incerta, al voltant seu hi ha diverses llegendes i tradicions.

Llegenda[modifica]

No sabem res sobre la vida d'aquest bisbe. Segons la tradició, va néixer a Casp i marxà a evangelitzar la ciutat d'Urci (avui Villaricos o, segons la tradició antiga, Pechina), prop d'Almeria, on va ser el primer bisbe. Hi hauria mort màrtir.

Segons aquesta tradició, Indaleci va ésser un dels Set barons apostòlics, missioners que havien estat ordenats a Roma i enviats pels sants Pere apòstol i Pau de Tars a evangelitzar la Bètica al segle I, repartint-se en diferents ciutats i essent martiritzats tots ells.[1]

Historicitat[modifica]

Altar de la Seu de Jaca, amb l'arca de Sant Indaleci.

Les fonts més antigues que citen els barons daten del segle X i podrien remuntar-se als segles VIII o IX; semblen, però, obres hagiogràfiques on, sense fonament històric, s'enaltia l'església andalusa, llavors sota el domini musulmà. En fonts anteriors, tant històriques com litúrgiques, i fins i tot a la mateixa zona, no s'esmenten mai aquests sants. Segurament es tracta d'una llegenda pietosa de l'època visigoda, elaborada amb la intenció de reforçar els vincles de l'Església local amb Roma, fent que l'evangelització hispànica fos directament obra de la predicació de deixebles de l'apòstol Pere.

La llegenda tingué molt èxit, especialment a partir de la seva difusió en els falsos cronicons dels segles XVI i XVII i, particularment, de la falsa crònica de Dextre, que oferia molts detalls sobre els sants i la seva activitat en la Bètica, tots ells obra del falsificador jesuïta Jerónimo Román de la Higuera.

Veneració[modifica]

En 1084, els emissaris de Sanç Ramires, rei d'Aragó i Pamplona, van traslladar les suposades relíquies d'Indaleci al monestir de San Juan de la Peña, prop de Jaca, tot i l'oposició dels cristians d'Almeria. Avui es veneren en una urna de l'altar major de la Catedral de Jaca.[2]

Una part d'aquestes relíquies va ésser portada, al final del segle XX, a Almeria, instal·lant-se a l'altar de la Catedral d'Almeria i al Seminario Conciliar de San Indalecio d'Almeria.

A Almeria se celebra el 15 de maig, o el diumenge més proper a aquesta data.

Enllaços externs[modifica]

Notes[modifica]

  1. Una altra llegenda els fa companys de Sant Jaume el Major durant el seu viatge a Hispània. Els altres barons van ser els sants: Hesiqui de Carcere (Cazorla o Cieza), Cecili d'Elvira, Ctesifon de Bergi (Berja), Torquat d'Acci (Guadix), Eufrasi d'Iliturgi (Andújar o Cuevas de Lituergo) i Segon d'Abula (a Almeria).
  2. San Indalecio y el Monasterio de Santa María de Ballarán.