Instituto Escuela

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióInstituto Escuela
Instituto Internacional (Madrid) 01.jpg
Dades bàsiques
Tipus escola
Forma jurídica
Creació 1918
Dissolució 1936
Organització i govern
Seu 
Modifica les dades a Wikidata

L'Instituto-Escuela, creat en 1918, va ser un experiment educatiu per al segon ensenyament que va tractar d'introduir a l'educació oficial els principis pedagògics fonamentals de la Institución Libre de Enseñanza. Va ser un dels més importants organismes creats per la Junta per a l'Ampliació d'Estudis, al costat de la Residencia de Estudiantes, el Centro de Estudios Históricos i el Instituto Nacional de Ciències Físico-Naturales.

En el terreny de l'ensenyament, l'Instituto Escuela va ser pioner en l'aplicació de pedagogies renovadores i de caràcter actiu incorporant la participació dels alumnes en el mateix procés d'aprenentatge, la construcció activa dels materials didàctics, etc. L'objectiu era introduir, de forma gradual, reformes en l'ensenyament que abastessin la qüestió del Batxillerat únic o múltiple, els plans d'estudi, els mètodes i pràctiques d'ensenyament de cada branca, la formació del caràcter, les relacions entre l'escola i l'entorn social, etc. Va acollir entre el seu professorat a estudiants de llicenciatura que aspiraven al magisteri de segon ensenyament amb la funció d'aprendre ensenyant.

L'experiència de l'Instituto Escuela va tenir una doble repercussió de gran importància: en la beneficiosa cadena d'influència que va produir en Instituts de ciutats com Barcelona (Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya), Sevilla i València i en la seva projecció en part de la legislació educativa del primer bienni republicà.

Vegeu també[modifica]