Institut Espanyol d'Oceanografia

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Instituto Español de Oceanografía)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióInstitut Espanyol d'Oceanografia
Instituto Español de Oceanografía
Instituto Espanol de Oceanografia - Santander.jpg
Centre de Santander
Dades bàsiques
Abreviació IEO
Tipus entitat institut de recerca
Forma jurídica organisme autònom
Activitat
Zona on actua Espanya
Membre de ORCID
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Societat matriu Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat d'Espanya

Web Lloc web oficial

Modifica les dades a Wikidata

L'Institut Espanyol d’Oceanografia (Instituto Español de Oceanografía) (IEO) és un organisme espanyol dedicat a la recerca científica dins del camp de l’oceanografia i l’assessorament al govern espanyol en les matèries que entren en la seva competència. L’any 2011 tenia un pressupost d’un 65 milions d’euros.

Funcions[modifica]

Es tracta d’un organisme autònom classificat com Organisme Públic de Recerca Científica, que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya. Funcionalment es divideix en tres àrees:

  • explotació pesquera que inclou l’avaluació dels recursos pesquers en aigües espanyoles i llunyanes
  • aqüicultura que inclou la investigació de les tècniques de producció a escala preindustrial de peixos mol·luscs i algues marines per promoure la transferència tecnològica.
  • Conservació del medi marí que inclou el coneixement de la dinàmica marina i dels processos oceanogràfica.

Publica la revista científica «Boletín. Instituto Español de Oceanografía», que, sota diverses capçaleres, es publica des de l’any 1916

Preferentment s’ocupa dels problemes de l’explotació de la pesca i la contaminació marina. Representa Espanya en les negociacions pesqueres internacionals.

Organització[modifica]

La seu central es troba a Madrid, i compte amb centres a La Corunya, Cadis, Fuengirola (Màlaga), Gijón, Palma, San Pedro del Pinatar (Múrcia), Santander, Tenerife i Vigo. A més té plantes d’experimentació en cultius marins a El Bocal (Santander), Mazarrón (Mürcia), Tenerife i Vigo.

A més d’altres embarcacions menors té una flota de diversos vaixells oceanogràfics d’entre 14 i 65 metres d’eslora: Lura (14,3 m d’eslora), J.Mª. Navaz (15,8 m d’eslora), José Rioja (15,8 m d’eslora), Francisco de P. Navarro (30,5 m d’eslora) i Ramon Margalef (46 m d’eslora).

En cooperació amb l’Institut Francès de Recerca per a l’Explotació del Mar (IFREMER), l'Institut Espanyol d’Oceanografia contribuí a finançar la construcció del vaixell de 75 metres d’eslora Thalassa. Aquest vaixell és gestionat pel IFREMER, essent utilitzat dos mesos l’any pel IEO.

Història[modifica]

El IEO va ser fundat per Real Decret de 17 d’abril de 1914. El seu impulsor va ser Odón de Buen, Va integrar l’Estació de Biologíi Marina de Santander, fundada el 1886 i que depenia de la Universitat de Valladolid, el laboratori de Porto Pi (Mallorca), que ell mateix havia fundat l’any 1906, des de la seva posició de catedràtic de la Universitat de Barcelona, i l'estació de Màlaga. En aquell moment s’hi sumaren dos nous laboratoris, el de Vigo i el de Santa Cruz de Tenerife.

El seu funcionament es veié afectat des de la Guerra Civil Espanyola fins que es reactivà a partir de la dècada de 1970, la seva plantilla augmentà significativament des de 1986.

Enllaços externs[modifica]