Instruccions d'Amenemhet
Tipus | obra literària |
---|---|
Comitent | Senusret I |
Gènere | Sebayt |
Llengua | egipci |
Les Instruccions d'Amenemhet, obra també anomenada Ensenyaments del rei Ammenemes al seu fill Senusret, es un poema escrit a Egipte durant l'Imperi Mitjà. És un monòleg que l'esperit del rei assassinat Amenemhet I dirigeix al seu fill Senusret. Descriu la conspiració per matar-lo, i insta el seu fill perquè no confie pas en ningú.[1] El poema és també una apologia del regnat del vell faraó, i acaba exhortant Senusert a governar sàviament seguint els passos d'Amenemhet. A més, el relat pretenia consolidar la legitimitat de Senusrert, deixant clara la intenció del mort de deixar-lo com a hereu:
« | L'atemptat ocorregué quan era sense tu, abans que els cortesans sabessen que et donaria el poder, i sense que m'hagués assegut amb tu, per aconsellar-te. | » |
Autoria
[modifica]Les Instruccions es degueren escriure per ordre de Senusrert, tant per a exaltar la memòria de son pare com per a legitimar el seu dret al tron.[3] Uns segles més tard, en el Papir Chester Beatty IV, el poema s'atribuïa a Jeti, «el primer entre els escribes».[4][5]
La font principal d'aquest document fou el Papir Millingen, copiat per A. Peyron el 1843, ara perdut. Ens han pervingut tauletes de fusta i òstracons de la Dinastia XVIII, amb fragments.(3)
Les Instruccions comencen identificant l'autor com el darrer rei de l'Alt i Baix Egipte, Hotepibre, fill de Ra-Ammenemes, i explica que Amenemhet I vol ensenyar al seu fill la manera de mantenir la corona i la prosperitat. El rei adverteix al fill que no confie pas en cap persona, perquè fins i tot aquells als qui havia protegit rebutjaren ajudar-lo, i declara que fou assassinat pel seu guardià mentre era al llit. També descriu breument la seua política per a Egipte, els seus èxits militars i les construccions que havia realitzat. Acaba amb benediccions per al fill i consells per governar.(4)
Repercussió
[modifica]Aquest manuscrit és una de les referències més antigues als "asiàtics", i alguns faraons posteriors en copiaren algunes parts per a legitimar els seus fets. Piankhi va copiar seccions de les Instruccions d'Amenemhet quasi al peu de la lletra. El poema encara es llegia al segle V abans de la nostra era, 1.500 anys després que fos escrit.(5)
Referències
[modifica]- ↑ ALLEN, James Peter (n. 1945). Middle Egyptian: An Introduction to the Language and Culture of Hieroglyphs / egipci mitjà: introducció a l'idioma i a la cultura dels jeroglíficss. Cambridge University Press, 2000. ISBN 0-521-77483-7.
- ↑ François Sallier (1764 - 1831), militar i col·leccionista francés. Les peces, les va estudiar Jean-François Champollion.
- ↑ Miriam LICHTHEIM, Miriam. Ancient Egyptian Literature / Literatura del Antiguo Egipto, Vol. I, pp. 135 - 138 (en anglés). University of California Press[1] (Publicacions de la Universitat de Califòrnia), 1980.
- ↑ ERMAN, Adolf. The Ancient Egyptians: A Sourcebook of Their Writings (en anglés). Harper & Row, 1966.
- ↑ LESKO, Leonard H. (n. 1938). Pharaoh's Workers: The Villagers of Deir El Medina /Los obreros del faraón: los habitantes de Deir el-Medina. Cornell University Press, 1994, p. 141. ISBN 0-8014-8143-0. Lesko creu que aquest Jeti siga el mateix que va escriure la Sàtira dels negocis.