Integració vertical

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama que mostra la integració vertical en contrast amb la integració horitzontal

El terme integració vertical en microeconomia i gestió, descriu en estil de control de gestió. Les empreses integrades verticalment en una cadena de subministraments estan unides a través d'un propietari comú. Normalment cada membre de la cadena de subministraments produeix un producte diferent o un servei de mercat específic i els productes es combinen per a satisfer una necessitat comuna. Contrasta amb la integració horitzontal.

La integració vertical és un mètode per evitar el hold-up problem. Un monopoli produït a través de la integració vertical es diu monopoli vertical.

Andrew Carnegie, magnat de l'acer, introduí el concepte i l'ús de la integració vertical.[1]

Exemple[modifica]

Apple Inc. és un exemple de la integració vertical, específicament amb molts elements de l'ecosistema per a iPhone i iPad, on controlen el processador, el maquinari i el programari.[2] El mateix maquinari no està típicament fabricat per Apple, però fabricants com Hon Hai Foxconn o Asus Pegatron fabriquen productes d'Apple segons les seves especificacions.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Martin K. Perry. "Vertical Integration: Determinants and Effects". Chapter 4 in: Handbook of Industrial Organization. North Holland, 1988.
  • Joseph R. Conlin. "The American Past: A Survey of American History". Chapter 27 page 457 under "VERTICAL INTEGRATION". Thompson Wadsworth. Belmont, CA, 2007.