Iràklio (Àtica)

Plantilla:Infotaula geografia políticaIràklio
Ηράκλειο (el) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 02′ 46″ N, 23° 45′ 06″ E / 38.0461°N,23.7517°E / 38.0461; 23.7517
EstatGrècia
Agència governamentalAdministració descentralitzada d'Àtica
RegióPerifèria d'Àtica
Unitat perifèricaUnitat perifèrica d'Atenes Septentrional
MunicipiMunicipi d'Irákleio Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població50.494 (2021) Modifica el valor a Wikidata (10.976,96 hab./km²)
Geografia
Superfície4,6 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud150 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal144 xx Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic210 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webiraklio.gr Modifica el valor a Wikidata

Iràklio (Ηράκλειο) és una població i municipi de l'unitat perifèrica d'Atenes Septentrional, a la perifèria de l'Àtica, Grècia. També forma part de l'àrea metropolitana d'Atenes. El nom del municipi deriva del d'Hèracles.

Geografia[modifica]

Avinguda Kimis (2013)

Iràklio es troba localitzat vora 8 quilòmetres (km) al nord del centre d'Atenes. El terme municipal té una superfície total de 4,638 quilòmetres quadrats (km²).[1] Forma una conurbació amb altres municipis veïns com ara els de Néa Ionía, Metamórfosi, Lykovrysi-Pefki i Amarousion. Iràklio està dividit en diversos barris, com ara els de Paleo Iràklio, Neo Iràklio, Ano Iràklio i Prassinos Lofos. La via pública principal és l'avinguda d'Iràklio, la qual connecta el municipi amb el centre urbà d'Atenes. La circumval·lació nord d'Atenes, l'autopista 6, passa pel terme d'Iràklio. El municipi té dues estacions de ferrocarril: una de metro i l'altra de rodalia.

Història[modifica]

Porta d'Iràklio

Iràklio fou anomenada per un santuari a Hèracles que es trobava a la zona durant la Grècia clàssica. Abans de la guerra d'independència de Grècia la població era coneguda com Arakli.

Iràklio fou fundada com a una colònia militar dels Cossos Auxiliars Bavaresos del Rei Otó I de Grècia. Degut a les diferències entre els bavaresos catòlics i els grecs ortodoxos, el rector catòlic hagué de gestionar l'arribada d'un vaixell ple de joves catòliques des de Siros per tal d'assegurar la continuïtat de la colònia. No obstant això, la colònia fou ràpidament assimilada a la societat grega i per a la dècada del 1860, ja ningú no sabia parlar alemany. Durant la segona guerra mundial, Heinrich Himmler, que sabia de l'origen alemany de molts iracliencs, anà en persona a la zona i prengué mesures per a assegurar el comfort d'aquests durant la gran fam grega. Prop d'una centena d'iracliencs foren persuadits per a mudar-se a Alemanya com a part del Volksdeutsche i unir-se a l'exèrcit alemany, però una vegada a Baviera trobaren una benvinguda hostil; i quan tornaren a sa casa l'any 1945, van trobar-se les seues propietats confiscades pel govern grec.[2]

Iràklio fou part del municipi d'Atenes fins a l'any 1925, quan s'escindí com a població, esdevenint finalment municipi l'any 1948.[3] Després de la guerra, la princesa Alícia de Battenberg fundà a Iràklio l'orde religiós ortodox de Marta i Maria. El terratrèmol del 7 de setembre de 1999 afectà la zona però causant danys menors.

Demografia[modifica]

Ajuntament d'Iràklio
Gràfica d'evolució de Iràklio entre 1981 i 2021


Referències[modifica]

  1. «Population & housing census 2001 (incl. area and average elevation)» (en grec). National Statistical Service of Greece. Arxivat de l'original el 21 setembre 2015.
  2. Seidl, Wolf. Bayern in Griechenland. Die Geburt des griechischen Nationalstaats und die Regierung König Ottos (en alemany). New and expanded. Munich: Prestel, 1981, p. 234–235. ISBN 3-7913-0556-5. 
  3. «EETAA local government changes». [Consulta: 28 juny 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Iràklio