Isis (Lully)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalIsis

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorJean-Baptiste Lully Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaPhilippe Quinault Modifica el valor a Wikidata
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
Gèneretragèdia lírica Modifica el valor a Wikidata
Movimentmúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena5 gener 1677 Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 26dbb5d2-cd09-4fdc-8d84-d8c4f20ce0ad IMSLP: Isis,_LWV_54_(Lully,_Jean-Baptiste) Modifica el valor a Wikidata
Isis

Isis és una tragèdia lírica la qual l'autor és Jean-Baptiste Lully. El llibret és d'en Philippe Quinault, basat en Les metamorfosis d'Ovidi. Té un pròleg i cinc actes. Es va estrenar a la Cort de Saint Germain-en-Laye, el 5 de gener de 1677.

Personatges[modifica]

Sinopsi[modifica]

Júpiter corteja la nimfa Io. La gelosa Juno empresona Io sota el control dels cent ulls d'Argus.Mercuri ajuda Io a escapar i converteix en ocell Hierax (amant d'Io) quan tracta d'intervenir. Llavors Juno ordena una Fúria que turmenti Io. Després d'una sèrie de tortures, Io invoca desesperadament a Júpiter. Júpiter promet fidelitat a Juno si perdona la vida a Io. Juno fa Io immortal, la transforma en la divinitat egípcia Isis.

Comentaris[modifica]

Isis va causar un escàndol a l'estrena, amb el resultat que Quinault va ser foragitat temporalment de la cort. Io i Juno es pensava que representaven Mme de Ludres, la nova favorita del rei, i Mme de Montespan, la seva amant gelosa.

Referències[modifica]

  • Lois Rosow. "Isis (ii)." The New Grove Dictionary of Opera. Ed. Stanley Sadie. Grove Music Online. Oxford Music Online. 14 Feb. 2010