Ius sanguinis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Ius sanguinis (del llatí, "dret de sang") és el criteri jurídic que pot adoptar un ordenament per a la concessió de la nacionalitat.

Segons el ius sanguinis , una persona adquireix la nacionalitat dels seus ascendents pel simple fet de la seva filiació (biològica o fins i tot adoptiva), encara que el seu naixement hagi esdevingut a un altre país.

Diferència amb el Ius soli [modifica]

Si bé a través del ius sanguinis una persona adquireix la nacionalitat d'un país en funció de la seva família, el ius soli atorga la nacionalitat a aquells nascuts a un territori determinat.

En molts casos el resultat és el mateix, però no sempre. El ius sanguinis tracta de protegir els drets dels emigrants. S'utilitza més en aquells països que, per la seva situació socioeconòmica, tenen tendència a major emigració.

És el dret de la sang, per tant que aquesta expressió llatina dóna a entendre que la nacionalitat i els drets d'una persona es regeixen per la legislació de la seva pàtria familiar d'origen, és a dir, per la sang encara que aquesta no sigui originària. En aquest sentit els fills que neixen a l'estranger manté la nacionalitat dels seus pares, això sense perjudici del dret d'opció d'una altra nacionalitat, que pugui correspondre en arribar a una determinada edat. El ius soli , però, s'utilitza més en països receptors d'emigrants, atès que s'adequa més a la realitat social.

Alguns casos[modifica]

Vegeu també[modifica]