Ius soli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El ius soli (del llatí literalment 'dret del sòl' que pel seu sentit equival al 'dret de lloc') és una forma utilitzada actualment en llengües contemporànies, i que és un criteri jurídic per a determinar la nacionalitat d'una persona física.

En determinats casos, aquest criteri pot ser contrari i contradictori amb el ius sanguinis (del llatí dret de sang i que a la pràctica suposa adquirir la nacionalitat dels familiars: el pare o la mare)

Una persona pot, d'aquesta manera, tenir dret a diverses nacionalitats. Hi ha països, com ara França, on es reconeix el ius soli i el ius sanguinis . També és possible no tenir cap nacionalitat (apàtrida).

Diferència amb el ius sanguinis [modifica]

El ius sanguinis tracta de protegir els drets dels emigrants i, per això, sol utilitzar-se amb més freqüència en els països que tenen tendència a l'emigració de la població. El ius soli , per contra, és més freqüent en països receptors d'emigrants, generalment per considerar que s'adequa més a la realitat i afavoreix la integració dels estrangers. El ius soli també pot tenir com a objectiu incrementar la població d'un país, concedint la nacionalitat a estrangers.

Alguns casos[modifica]

  • Espanya utilitza el ius sanguinis així com una forma limitada del ius soli (com es fa palès en les mares que immigren embarassades).
  • França ha estat tradicionalment el país model d'aplicació del ius soli : introduït el 1515, atorga la nacionalitat francesa a tota persona nascuda al país en aconseguir la seva majoria d'edat civil, sempre que pugui demostrar que ha viscut de manera duradora sobre territori francès.
  • El Regne Unit també aplica el ius soli , mentre que a la resta de països europeus no sol aparèixer en el seu ordenament jurídic.
  • Un gran nombre de països americans (Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Estats Units, Equador, Jamaica, Mèxic, Perú, Uruguai, Veneçuela, Guaiana Francesa) apliquen també el ius soli , originalment com a resposta a les necessitats de població europea per colonitzar el continent.

Vegeu també[modifica]