Jacme Grils

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJacme Grils
Activitat
Ocupaciótrobador, compositor, jutge Modifica el valor a Wikidata

Jacme Grils (Jacme Gril; en italià Giacomo Grillo) (fl....segona meitat del segle xiii...) fou un trobador genovès de qui es conserven dues composicions en occità.

Vida[modifica]

No es tenen dades segures d'aquest trobador. El nom de Giacomo Grillo apareix en diversos documents del segle xiii genovès,[1] però no és clar que tots es refereixin al trobador o quins s'hi refereixen. És possible que fos un jutge mencionat en un document de 1257. En tot cas, sembla que era un trobador apreciat pels seus contemporanis: per exemple, Lanfranc Cigala li envia un partiment que havia fet amb Simon Doria (Amics Simon, si·us platz, vostra semblanza 282,1b = 436,1a) i que acaba dient A'n Jacme Gril, en cui es conoissenza, / Amics Symon, trametam la tenzon, / Q'en cobleian en don drecha sentenza ("A en Jacme Gril, en qui hi ha "coneixença",/ amic Simó, enviem aquesta tençó / i que en doni un dret judici tot fent cobles"). La frase don drecha sentenza podria fer al·lusió a la seva ocupació com a jutge. I Simon contesta que sí, que la tençó sera ben jutjada per razon / per lui, quar sap zo q'a fin pretz agenza ("serà ben jutjada per ell perquè sap el que correspon al valor"). El mateix Lanfranc al·ludeix a Jacme Gril dient que es gais e pros.

Les dues peces conservades de Jacme Grils són poesies dialogades amb altres trobadors genovesos.

Obra[modifica]

  • (258,1 = 436,3)[2] Segne 'n Iacme Grils, e·us deman (tençó amb Simon Doria; conservada fragmentàriament)
  • (258,1a = 282,18a) Per o car vos fegnetz de sotilment entendre (partiment amb Lanfranc Cigala)

Referències[modifica]

  1. Vegeu Bertoni, p. 104
  2. Una explicació sobre la numeració de la poesia trobadoresca d'acord amb el repertori de Pillet i Carstens es troba a l'article Alfred Pillet.

Bibliografia[modifica]

  • Giulio Bertoni, I trovatori d'Italia: Biografie, testi, tradizioni, note. Roma: Società Multigrafica Editrice Somu, 1967 [1915], pàg. 104-105 i 388-391 per l'edició de les poesies

Repertoris[modifica]

  • Alfred Pillet / Henry Carstens, Bibliographie der Troubadours von Dr. Alfred Pillet [...] ergänzt, weitergeführt und herausgegeben von Dr. Henry Carstens. Halle : Niemeyer, 1933 [Jacme Gril és el número PC 258]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]