Jesús Ochoa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJesús Ochoa

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 maig 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Hermosillo (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de televisió, actor de teatre, actor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1992 Modifica el valor a Wikidata –

IMDB: nm0643740 TMDB.org: 69865
Musicbrainz: c6c8b201-5d55-467f-bb4d-76270392036a Modifica el valor a Wikidata

Jesús María Ochoa Domínguez (Ures, 24 de desembre de 1959) és un actor i comediant mexicà, en el doblatge és més conegut com la veu de Manny el Mamut en la franquícia Ice Age.[1]

La seva vida[modifica]

És fill de Manuel Ochoa Martínez i María Cruz Domínguez. El Choby, com se'l coneix, és un actor originari d’ Ures (Sonora), ja que als 3 anys d'edat es va mudar a aquesta ciutat, on va viure la seva infància i va iniciar els seus estudis de secundària fins a l'edat de 14 anys, quan torna a Hermosillo per a continuar els seus estudis a l'Escola Normal de l'Estat.[2]

En 1974 comença la seva carrera escènica en participar en diferents obres teatrals a la ciutat de Hermosillo. En 1979 es muda a la Ciutat de Mèxic per a estudiar a l'Institut d'Art Escènic, de Miguel Córcega fins a 1984, quan comença a fer teatre universitari amb José Ramón Enríquez, en l'obra Ciudad sin sueños, i participa un any amb la companyia mexicana de teatre líric.

En 1985 torna a Hermosillo i realitza la seva molt coneguda obra La Tuba de Goyo Trejo. ambé participa en comercials i programes de televisió. Roman en aquesta ciutat fins a l'any de 1991, quan torna de nou a la Ciutat de Mèxic, on es presenta en l'obra El jefe máximo, per la qual és nominat com la revelació de l'any per la Unión de Críticos y Cronistas de Teatro.[3]

Jesús Ochoa prova els guants de Rudo y Cursi.

Durant els següents anys continua realitzant un sense fi d'obres teatrals, pel·lícules, novel·les i participant en programes de televisió. L'abril del 1998 contreu núpcies amb la també actriu Eugenia Leñero Franco, i fixen la seva residència a la Ciutat de Mèxic. Té una casa a Ures (municipi de Sonora).

L'any 2012 interpreta a Adriano Reyes, amo d'una empresa dedicada al turisme, en la telenovel·la Por ella soy Eva, produïda per Televisa, compartint crèdits amb Jaime Camil, Lucero, Paty Navidad, Mariana Seoane, entre altres. En 2013 interpreta a Zacarías del Pino, amo de la mobiliària de taxi i pare del protagonista en la telenovel·la Libre para amarte, també produïda per Televisa, compartint crèdits amb Gloria Trevi, Gabriel Soto, Eduardo Santamarina i Luz Elena González, entre altres.

L'any 2017 es converteix en el protagonista de la telenovel·la de caràcter còmic El bienamado, de Televisa. En aquesta ocasió interpreta al carismàtic, i alhora ambiciós president municipal de Loreto, Odorico Cienfuegos, compartint crèdits amb Mariluz Bermúdez, Mark Tacher, Andrés Palacios, Chantal Andere, Nora Salines i Irán Castillo, Arturo García Tenorio entre altres.

Filmografia[modifica]

Televisió[modifica]

Cinema[modifica]

Doblatge[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis TVyNovelas[modifica]

Any Categoria Telenovel·la Resultat
2017 Millor primer actor El hotel de los secretos Nominat
2014 Millor primer actor Libre para amarte Guanyador
2013 Millor actor coestelar Por ella soy Eva Guanyador
2011 Millor actor coestelar Para volver a amar Guanyador

Premis Ariel, Mèxic[modifica]

MTV Movie Awards, Mèxic[modifica]

PECIME[modifica]

Referències[modifica]

  1. Jesús Ochoa regresa como el mamut Manny en "La era de hielo"., El Universal, 29 de juny de 2012
  2. Ebert, Roger. Roger Ebert's Movie Yearbook 2009. Andrews McMeel Publishing, 2008-11-18, p. 589–. ISBN 978-0-7407-7745-5. 
  3. El jefe Máximo a criticateatral2021.org
  4. Jesús Ochoa a Sector Cine