Jiřina Švorcová

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJiřina Švorcová

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 maig 1928 Modifica el valor a Wikidata
Hradec Králové (Txèquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 agost 2011 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Praga (Txèquia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaTombejo en Střešovice Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de teatre, actriu de cinema Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de Txecoslovàquia
Partit Comunista de Bohèmia i Moràvia Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJindrich Rohan Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0841375 Allmovie: p69261 TMDB.org: 936586 Modifica el valor a Wikidata

Jiřina Švorcová (Hradec Králové, 25 de maig de 1928 – Praga, 8 d'agost de 2011) va ser una actriu i activista procomunista txeca. La seva carrera d'actriu va durar més de quaranta anys, però es va retirar en gran part després de la Revolució de Vellut de 1989 i es va dedicar a defensar el partit comunista.[1]

Švorcová va treballar a la televisió, el teatre i el cinema durant la República Socialista Txecoslovaca.[1] Va passar més de quaranta anys al Teatre Vinohrady de Praga.[1] El seu treball més conegut va ser la participació, durant la dècada de 1970, en la sèrie de televisió txecoslovaca, Žena za pultem (La dona darrere del taulell).[1]

Švorcová va estar compromesa en la defensa del comunisme i era partidària de l'antic govern comunista de Txecoslovàquia. El 1976, va ser nomenada líder del Partit Comunista de Txecoslovàquia.[1] Va condemnar obertament els signants de la Carta 77, entre els quals hi havia Pavel Kohout i Václav Havel, com a «traïdors» al comunisme i al país.[1] El desembre de 2010, en una entrevista amb un periodista de la ràdio txeca va reiterar la seva desaprovació de la Carta 77:

« Crec que està malament, quan algú s'assabenta que no van poder fer front a la idea que van ajudar a produir. N'hi havia molts, com Pavel Kohout, que també creien en la idea, però després no van poder fer-hi front i així la van abandonar. Crec que això està malament. »
— Jiřina Švorcová

[1] Švorcová va descriure obertament la seva sorpresa per la violència infligida als manifestants durant la Primavera de Praga i la posterior invasió, però va dir que mai no podria unir-se a les protestes dient:

« Va ser terrible, un cop molt fort per a tothom. Però quan la gent va començar a atacar la Unió Soviètica, dient-los feixistes, etc., jo no vaig poder fer-ho. »
— Jiřina Švorcová

A causa de la seva posició política, partidària del comunisme, i la seva acceptació del neo-estalinisme que va establir-se al país després de la invasió soviètica, els seus companys actors del Teatre Vinohrady, que van donar suport a la Revolució de Vellut, ja no van donar suport al seu treball en el teatre després de la dissolució de Txecoslovàquia.[1] Ja no va rebre més ofertes de treball, ni per al teatre ni per actuar en sèries de televisió o pel·lícules de cinema.[2]

Jiřina Švorcová es va retirar dels escenaris després de 1989. Durant la resta de la seva vida va seguir sent activista en favor del comunisme i partidària de l'antic govern txecoslovac.[1] Va morir a Praga el 8 d'agost de 2011, a l'edat de vuitanta-tres anys, després d'estar ingressada en un hospital per a malalts de llarga durada on, des del mes de maig van mantenir-la en coma induït fins que les funcions vitals del seu cos van anar fallant.[3] i va mantenir-se fidel al comunisme fins al final.[2]

Va estar casada amb el director d'orquestra i compositor Jindrich Rohan (1919-1978).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Richter, Jan. «Actress and communist apologist Jiřina Švorcová dies» (en anglès). Radio Prague International, 09-08-2011. [Consulta: 11 desembre 2021].
  2. 2,0 2,1 «Smrt Jiřiny Švorcové (†83): Koho obvinila ze své smrti?» (en txec). Blesk, 09-08-2020. [Consulta: 11 desembre 2021].
  3. «Komunisté změnili pravidla dnešního pohřbu herečky Švorcové | Zprávy | Tiscali.cz» (en txec). tiscali.cz, 12-08-2021. [Consulta: 11 desembre 2021].

Enllaços externs[modifica]