Joan Escandell Torres

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaJoan Escandell Torres
Biografia
Naixement 17 de maig de 1937
Vila, Eivissa, Espanya
Nacionalitat Espanyola
Es coneix per Historietista
Activitat
Ocupació Dibuixant de Còmic
Art Dibuix, pintura al oli
Estil Còmic
Família
Cònjuge Catalina Ribas
Fills Laura Escandell, Victor Escandell, Joan Miquel Escandell
Modifica les dades a Wikidata

Joan Escandell Torres és un dibuixant de còmics, nascut a Eivissa l'any 1937. En el seu temps Joan Escandell va dibuixar sèries reconegudes en el món de les vinyetes: El Capitán Trueno[1] o Joyas Literarias[2] en són bons exemples. També va crear sèries pròpies com Sargento Furia o Astromán, que comptava amb guions de Víctor Mora.

Biografia [cal citació][modifica]

Joan Escandell va néixer el 1937 a Eivissa, en aquella època aquesta illa de l'arxipèlag balear era rural i pobre, és a dir que era poc freqüent trobar artistes en aquesta illa, ja que vivien de la pesca, l'agricultura, el camp... Es va criar en el barri de sa Penya[3] a Vila, junt amb els seus quatre germans i els seus pares. Al 1961 Escandell es va casar amb la Sra.Cati Ribas va tenir dos fills i una filla.

Trajectòria Acadèmica [cal citació][modifica]

  • Als set anys ja va començar a tenir interès pel dibuix, retratava tot allò que li creava curiositat. Tant, que comença fer-ho també per a la gent del barri.
  • Al 1946 es va començar a notar un moviment artístic per tot Eivissa, molts pintors venien a viure i a pintar, ja que el paisatge, l'ambient i els costums de l'illa feien que es creés molt interès per retratar l'ambient del voltant.
  • Als dotze anys, Joan Escandell entra a estudiar dibuix a l'escola d'Arts i Oficis d'Eivissa, a on va aprendre les bases del dibuix.

Més tard, va conèixer els tebeos, El Guerrero del Antifaz o el Pequeño Luchador o Roberto Alcázar y Pedrín, això li va crear un interès per saber-ne dibuixar, a partir d'aquí el seu somni era: poder fer el mateix quan fos més gran.

  • Als setze anys Joan Escandell va crear el seu primer còmic el 1954, no tenia la funció de ser publicat, però sí la de ser un homenatge a la colla dels seus amics, es titulava "La Pandilla".

Bruguera[modifica]

Joan Escandell, l'any 1959 va marxar de l'illa per buscar feina de dibuixant de còmics. Com que a la seva illa aquest àmbit no estava gaire desenvolupat va haver de marxar a Barcelona. Tan bon punt va arribar, li van fer una entrevista i el van contractar a l'editorial Bruguera.[4]

Li van oferir lloc de treball com a dibuixant de còmic. Bruguera era l'editorial més important que hi havia a Espanya en aquell moment, va ser fundada el 1910. Al cap d'una setmana el varen canviar de lloc i el van posar a retocar dibuixos, ja que en aquella època la censura era vigent i no es volia que hi haguessin ni escots ni faldilles en els dibuixos.

Escandell va treballar un any als estudis Bruguera i posteriorment va obrir un estudi pel seu compte, treballant igualment per Bruguera durant vint anys més.

Ell va millorar el traç i qualitat de dibuix, gràcies a les tècniques que ell no sabia que es feien servir a l'editorial. Alla va dibuixar per diferents guionistes, tan importants com: Víctor Mora o José Antonio Vidal Sales i va compartir espai amb Ibañez.

Durant els vint anys que va treballar a Burguera, va participar en diferents publicacions, tan conegudes com: El Capitan Trueno (el guionista era Víctor Mora), Joyas Literarias Juveniles (el guionista era José Antonio Vidal Sales) la majoria les va dibuixar ell.

Sargento Furia va ser creat pel guionista José Antonio Vidal Sales i dibuixat exclusivament per Joan Escandell.

Internacional [cal citació][modifica]

Quan Bruguera va tancar el 1986, molta gent va ser acomiadada i es va quedar a l'atur, però gràcies a Joan Bruguera que va crear una altra editorial al Passeig de Gràcia (Barcelona), que feia còmics per Anglaterra i França, va mantenir la feina.

En aquesta etapa inaugura els set primers anys de dibuixar un dels personatges més estimats per Escandell, el superheroi "Antares". Formava part d'una sèrie de petita novel·la gràfica publicada íntegrament a França, amb gran èxit, però mai va ser publicada a altres països. Va treballar en això durant catorze anys.

En el procés de creació d'aquest personatge, s'inspira en la seva illa Eivissa. Els arguments tracten d'un personatge que ve de l'estrella Antares i que defensa l'ecologia marina enfront dels desastres creats per l'home.

Més tard un amic seu que es deia Antonio Sanchís li va oferir feina per a una agència de Dinamarca que treballava temes de Walt Disney.

També va treballar anys després per a EUA i Alemanya,[5] dibuixant temes eròtics i de l'oest.

Per altra banda va fer relats curts per revistes i diaris, una d'elles era una història que tractava de gestes bèl·liques d'ambientació àrab. En aquella època tenia lloc la guerra entre Iran-Iraq i va haver-hi un atac a l'ambaixada iraquiana a Madrid. El traductor àrab, amb el qual Escandell treballava estava implicat en l'atac, a causa d'això es va acabar l'edició.

Walt Disney [cal citació][modifica]

Quan Escandell va acabar el còmic d'Iraq titulat Kak-Ka, li van fer unes proves per entrar a Walt Disney a Dinamarca. El van acceptar i va estar 3 anys dibuixant Mikey Mouse. Anys després, va començar a col·laborar amb Comic-cón, sabien que ja havia treballat per "Disney" i coneixien les seves exigències gràfiques, van comptar amb ell per fer dibuixar els personatges clàssics de la casa: Ventafocs, Peter Pan, Tarzan.

He-Man [cal citació][modifica]

He-Man és un personatge futurista que Joan Escandell el va dibuixar durant 3 anys. En aquesta etapa ell no només dibuixava sinó que també creava les sinopsis i acoloria. Aquest còmic el dibuixava per a Alemanya. He-man en un principi era una petita col·lecció de figuretes de joguet i posteriorment es va evolucionar a una sèrie de dibuixos i, més tard, fins i tot, una pel·lícula. Aquesta sèrie va acabar quan una agrupació de pares alemanys van considerar que aquests personatges eren massa violents pels infants. Van pressionar molt i aconseguiren tancar aquesta publicació.

Bibi[cal citació][modifica]

Aquesta sèrie té un tipus de dibuix realista infantil. Se'n publiquen dues sèries de còmics. Una per joves de dotze a catorze anys i l'altra per a menuts de cinc a set. Escandell dibuixava les dues. És una sèrie originària d'Alemanya, encara avui en dia s'emet. Escandell va dibuixar "Bibi" durant vuit anys, aquests còmic es basa en una sèrie de televisió.

Eivissa i Formentera [cal citació][modifica]

Joan Escandell ja jubilat el 2009, s'inicia en un projecte personal, encara no publicat, "Història d'Eivissa i Formentera".

La seva idea és acostar la història de la seva terra, d'una manera pedagògica i distreta però amb rigor, als infants i joves de les Illes, perquè puguin saber d'on venen, quin és l'origen dels seus avantpassats i per tant d'ells mateixos.

Darwin [cal citació][modifica]

El 2010, mogut per l'admiració que sempre ha tingut per Darwin, li dedica un altre dels seus projectes, un còmic titulat "Darwin", que tracta sobre la seva vida.

Exposicions i homenatges [cal citació][modifica]

  • 1990 Exposa a la sala de "La Caixa" a Eivissa La temàtica són, carrers d'Eivissa en tinta xina.
  • 2011 "50 anys de tebeos" 1959-2009 al Centre s'Alamera a Eivissa Retrospectiva de tota la seva trajectòria professional.[6]
  • 2016 "Altres mirades en blanc i negre" al centre de Sa Nostra Sala del Consell d'Eivissa. Aquesta exposició és un recull dels dibuixos en blanc i negre de carrers ja desapareguts d'Eivissa, juntament amb escenes de la vida quotidiana o de crítica social, al costat d'originals de personatges dels seus còmics més històrics.
  • A Mallorca se li va fer una placa reconeixent el seu esforç dibuixant còmics.
  • A Almeria li van dedicar una estàtua de Capitan Trueno.

Obres [cal citació][modifica]

Años Título Guionista Tipus Publicación
1959 Quiniela del saber Serie colectiva El DDT, El Campeón de las Historietas (1960)
1960 Suspense en la realidad Serie colectiva El Campeón de las Historietas
1961 El Capitán Trueno Serie El Capitán Trueno Extra
1962 El Sargento Furia José Antonio Vidal Sales Serial Bruguera
1963 Los piratas del río José María Pleguezelos Monografia Bruguera: Herois, núm. 26 / Furia, núm 3
1964 El caballo abigeo José María Pleguezelos Monografia Bruguera: Herois/ Furia, núm 4
1964 El Príncipe Aventurero José María Carbonell Monografia Bruguera: Històries, núm 188
1964 Sargento Furia y el Bandolero José García Esplugas Monografia Bruguera: Històries, núm 190
1966 Aventura en el fondo del mar Vicente Palomares Serie Tele Color
1969 El soberbio Orinoco[7] Monografia Bruguera: Històries Selecció / Julio Verne, núm. 18
1970 Ben-Hur José Antonio Vidal Sales Monografia Bruguera: Joyas Literarias Juveniles
1973 Aventura en el fondo del mar Víctor Mora Serial Bruguera: Grandes Aventuras Juveniles

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]