Joan II el Monjo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan II el Monjo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Alexandria Modifica el valor a Wikidata
Mort29 abril 505 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Alexandria Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Sant Marc Modifica el valor a Wikidata
Patriarca Copte d'Alexandria
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprevere ortodox Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment

Joan II el Monjo o Joan II d'Alexandria va ser patriarca d'Alexandria de l'any 496 al 505.[1]

L'Església Ortodoxa l'anomena Joan II, però per l'Església Copta és Joan I, ja que no admet com a patriarca a Joan de Talaia.[2]

Va néixer a Alexandria de pares cristians i es va fer monjo al desert de Scetis, al monestir de Sant Macari el Gran. Va ser consagrat Papa i Patriarca d'Alexandria el 29 de setembre de l'any 496 en contra de la seva voluntat, després de la mort d'Atanasi II. Va ser el primer bisbe alexandrí que van escollir entre els monjos dels monestirs del desert i no entre els erudits clergues d'Alexandria. Va governar l'Església vuit anys i set mesos.

Durant el seu mandat com a patriarca, es té constància de què va aconseguir de l'emperador obsequis de blat, vi i oli per al seu antic monestir al desert.

Va ser un ferm opositor al Concili de Calcedònia i va mantenir la comunió amb els que van acceptar l'Henòtic (literalment 'Instrument d'unió', que intentava reconciliar les diferències entre els anomenats ortodoxos calcedonis, que donaven suport als acords del Concili de Calcedònia, i la resta de tendències de l'Església Ortodoxa) de l'emperador Zenó, un document que no imposava un anatema formal a les decisions de Calcedònia. Així va mantenir en pau l'Església d'Alexandria, però això va mantenir el cisma dels acèfals, que s'oposaven tant al Concili de Calcedònia com a l'intent de reconciliació de l'Henòtic.[2]

Va morir el 22 d'abril de l'any 505 i l'Església Ortodoxa Copta el considera sant.[2]

Referències[modifica]

  1. «John II, the Monk». Previous patriarchs. Patriarchate of Alexandria. [Consulta: 1r setembre 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Departure of Pope John (Youhanna) the First, the 29th Patriarch of the See of St.Mark». Coptic Synaxarium. [Consulta: 1r setembre 2023].