Joan Perpinyà i Pujol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Perpinyà i Pujol
Biografia
Naixement5 setembre 1853 Modifica el valor a Wikidata
Banyoles (Pla de l'Estany) Modifica el valor a Wikidata
Mort1942 Modifica el valor a Wikidata (88/89 anys)
Barcelona
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Activitat
OcupacióEscriptor
Membre de
Premis

Joan Llorenç Manuel Perpiñá i Pujol (Banyoles, 5 de setembre de 1853 - Barcelona, 1942) fou un empresari, escriptor i comerciant català.

Biografia[modifica]

Era fill de l'industrial banyolí Benet Perpinyà i Pibernat i de Maria dels Àngels Pujol i Torà, vinculada a fabricants d'adobs de pells. De ben jove es va traslladar a Barcelona per a ocupar-se dels negocis familiars, tot i que mai va perdre el contacte amb els costums i tradicions de Banyoles. El 1899 va ingressar amb el seu germà en la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, de la que en fou tresorer el 1906. Formà part de la Unió Catalanista i va assistir a les Assemblees de Terrassa (1901) i Barcelona (1904) en representació de Banyoles.

Alhora va iniciar el seu treball dins la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona com a vocal i comptador. El 1908 en fou enviat com a representant al Congrés de l'Exportació a Saragossa i a l'Assemblea de Cambres de Comerç celebrada a València el 1909. El 1910 fou nomenat vicepresident de la Cambra, i del 1914 al 1918 en fou president.

Alhora el 1911 fou nomenat delegat d'Economia de les Obres del Port de Barcelona i va formar part de les delegacions de la Junta del Port de Barcelona i del Consorci del Port Franc.

El 1929 va rebre la Creu d'Isabel la Catòlica i es va retirar dels negocis. El mateix any fou admès a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, on el seu discurs d'entrada, El comercio y la cultura, fou contestat pel filòleg i crític literari Alfons Par i Tusquets. El 1934 fou nomenat president honorari de la Cambra de Comerç de Barcelona. Com a escriptor va traduir al català algunes peces de Friedrich Schiller i William Shakespeare.

Obres[modifica]

Enllaços externs[modifica]



Premis i fites
Precedit per:
Robert Robert i Surís
President de la Cambra Oficial de Comerç i Navegació de Barcelona
19141918
Succeït per:
Joan Gubern i Fàbregas
Precedit per:
Rossend Serra i Pagès
Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona
Medalla XXIX

1930-1942
Succeït per:
Pablo Cavestany de Anduaga