Jorge Goldenberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJorge Goldenberg
Biografia
Naixement19 octubre 1941 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Partido General San Martín (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióguionista, director de cinema Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0325529 Allocine: 130870 Allmovie: p91901 TMDB.org: 61711 Modifica el valor a Wikidata

Jorge Goldenberg Hachero (Partido de General San Martín Argentina, 19 d'octubre de 1941) és un actor, guionista, escriptor, professor i director de cinema i teatre que ha realitzat guions per a pel·lícules de diversos països, entre ells, l'Argentina, Colòmbia i Espanya, i obtingut premis nacionals i internacionals per aquesta rúbrica.

Activitat professional[modifica]

Va estudiar en l'Institut de Cinematografia de la Universitat Nacional del Litoral, on va diplomar en 1966.[1] Va ser beneficiat amb una beca de recerca del Fondo Nacional de las Artes i després amb una altra per a Europa. Com en retornar la país només vaig treballar com a assistent d'adreça en diversos llargmetratges, va decidir escriure teatre; el seu primer text per a teatre es va posar en escena bastant ràpid i va caminar bé i el segon, no gaire després, va guanyar el premi Casa de les Amèriques a Cuba.

En la seva activitat docent vinculada al cinema va dictar cursos en el Centre de Formació de Guionistes Luis García Berlanga de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, en Espanya, entre 1995 i 2001, a l'Escola Internacional de Cinema de Cuba entre 1988 i 1998) i en la Fundació Universitat del Cinema a Buenos Aires en 1995. També va ser tutor en el concurso Desenvolupament de Guions de l'INCAA el 2018.

En 1966 va fer un curtmetratge documental amb Hugo Bonomo, Patricio Coll i Luis Zanger, tots de l'Institut de Cinematografia la Universitat Nacional del Litoral, titulat Hachero nomás sobre la companyia La Forestal i les seves hacheros. Anys després es va plantejar tornar sobre el tema amb Carmen Guarini i Marcelo Céspedes de Cinema-ull, així com amb Patricio Coll. Allí va sorgir el llargmetratge Regreso a Fortín Olmos (2008).[2]

Entre les pel·lícules els guions de les quals va realitzar o correalizó es destaquen Los gauchos judíos (1974), Sentimental (1980), Miss Mary (1986), La película del rey (1986) i La fuga (2001)

També va escriure obres de teatre, entre les quals es recorden Sería mucho más sencillo, La lista completa, Krinsky i Fotos de infancias.

Filmografia[modifica]

Director
Intèrpret
Producció
Guionista
Muntatge
Adaptador
Col·laboració al guió
Diàlegs
Assistent de direcció
Col·laboració autoral
Supervisió de guió

Premis i candidatures[modifica]

Fundació Konex
  • Diploma al mèrit en Guió de Cinema i Televisió (2001)
  • Diploma al mèrit en Guió (1994)
Premi Còndor de Plata de l'Asociación de Cronistas Cinematográficos de la Argentina
Medalles del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics
  • Candidat en 2002 al Premi al Millor Guió Adaptat per La fuga (2001) compartit amb Graciela Maglie i Eduardo Mignogna
Festival Internacional del Nou Cinema Llatinoamericà de l'Havana

Bibliografia[modifica]

  • Manrupe, Raúl; Portela, María Alejandra. Un diccionario de films argentinos (1930-1995). Buenos Aires, Editorial Corregidor, 2001. ISBN 950-05-0896-6. 

Referències[modifica]

  1. Jorge Goldenberg a l'EICTV
  2. Jorge Goldenberg al web del Festival de San Sebastián