Jorge Pais

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJorge Pais
Biografia
Naixement3 abril 1962 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
El Paso (illes Canàries) Modifica el valor a Wikidata
Director de museu
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de La Laguna Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióarqueòleg, historiador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCabildo de La Palma
Museo Arqueológico Benahoarita (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Facebook: felipejorgepaispais Modifica el valor a Wikidata

Jorge Pais (El Paso, 3 d'abril de 1962) Felipe Jorge Pais Pais és un historiador, arqueòleg i investigador. És considerat un dels majors experts en cultura aborigen de canàries,[1] i és conegut pel seu treball arqueològic en diferents zones de l'illa de la Palma.[2][3] És el director científic del Parc Arqueològic de Belmaco.[4] Ha treballat extensivament en assumptes de conservació i recerca del patrimoni prehispànic de l'illa. Des de l'any 2002 és el cap de la Secció de Patrimoni Històric i Arqueològic del Cabildo de la Palma.[5]

Biografia[modifica]

Carrera professional

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de la Laguna (1980-85). Va ser becari de Recerca del Pla de Formació del Personal Investigador del Ministeri d'Educació i Ciència durant el quadrienni 1986-1989. Es va doctorar en prehistòria per la Universitat de la Laguna l'any 1991 amb un treball sobre la ramaderia en l'època prehispànica de l'illa de la Palma. Actualment és director científic del Parc Arqueològic de Belmaco.[6] Soci de ple dret de l'Institut d'Estudis Canaris i membre de la Comissió Insular de Patrimoni Històric del Cabildo de la Palma. Director de la Societat d'Estudis Generals de l'illa de la Palma. Actualment també exerceix el càrrec de Cap de la Secció de Patrimoni Històric i Arqueològic del Cabildo de la Palma juntament amb President de la Societat Estudis Generals de l'illa de la Palma.[7]

Arqueologia[modifica]

Des del començament de la seva carrera en l'arqueologia, ha dirigit nombroses excavacions arqueològiques en La Palma en cerca d'elements prehispànics, entre les quals destaquen les del Racó (en El Paso), El Tribut, Roque dels Guerra i Platja de la Salemera (en la Villa de Mazo), necròpoli del Barranc de la Baranda (en Tijarafe), poblat de cabanyes de les Lajas (Les Taques, los Llanos de Aridane) i Les Machuqueras (Fuencaliente de la Palma)

Publicacions[modifica]

Entre les seves publicacions cal destacar els llibres:

  • L'economia de producció en la prehistòria de l'illa de la Palma: la ramaderia.[8]
  • El bàndol prehispànic de Tigalate-Mall.[9]

A més de la col·laboració en altres publicacions, enciclopèdies i fullets. També cal ressenyar la publicació de més de 50 articles sobre l'època prehispànica palmera en revistes científiques de caràcter nacional i internacional.

Premis i reconeixements[modifica]

Any Premi Notes
2017 Premi José Pérez Vidal Els petroglifos benahoaritas: símbols de vida i fertilitat.[10]

Referències[modifica]

  1. «Expertos debatirán en la Isla sobre arqueoastronomía - El Apurón» (en castellà). , 23-05-2016 [Consulta: 9 gener 2018].
  2. «La Voz de Canarias» (en espanyol europeu). Arxivat de l'original el 2018-02-27. [Consulta: 9 gener 2018].
  3. «Jorge Pais: “Los petroglifos son la joya de la arqueología de la Isla”» (en castellà). , 08-01-2018 [Consulta: 9 gener 2018].
  4. «El Parque Arqueológico El Tendal es “uno de los más atractivos de Canarias”» (en castellà). [Consulta: 9 gener 2018].
  5. Palma, Cabildo Insular de La. «Cabildo Insular de La Palma - El Cabildo de La Palma defiende el Parque Arqueológico El Tendal como uno de los más atractivos de Canarias» (en castellà). Arxivat de l'original el 2018-02-27. [Consulta: 9 gener 2018].
  6. «La Palma: Lluvia inundó hallazgos sensacionales en el parque arqueológico de Belmaco a la luz - La Palma 24 revista» (en alemany). Arxivat de l'original el 2017-07-04. [Consulta: 22 gener 2018].
  7. «Revista de estudios generales de la Isla de La Palma - Dialnet» (en castellà). [Consulta: 22 gener 2018].
  8. Pais, Felipe Jorge Pais. «La economía de producción en la prehistoria de la isla de La Palma: la ganadería» (en castellà), 1996. [Consulta: 9 gener 2018].
  9. «EL BANDO PREHISPANICO DE TIGALATE-MAZO | FELIPE JORGE PAIS PAIS | Comprar libro 9788479262754» (en castellà). [Consulta: 9 gener 2018].
  10. Jorge Pais, premiado por su investigación sobre petroglifos benahoaritas Arxivat 2018-03-13 a Wayback Machine.».[Consulta: 9 gener 2018].