José Luis Ruiz Casado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Luis Ruiz Casado
Biografia
Naixement3 agost 1958 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort21 setembre 2000 Modifica el valor a Wikidata (42 anys)
Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortAtemptat Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Popular Modifica el valor a Wikidata

José Luis Ruiz Casado (Barcelona, 1958- Sant Adrià de Besós, 2000) va ser un polític del Partit Popular[1] que va morir en mans de l'organització terrorista ETA.[2]

Biografia[modifica]

José Luis Ruiz Casado va ser assassinat per ETA a Sant Adrià de Besós el 21 de setembre de l'any 2000.[3] Treballava en l'empresa privada i al mateix temps era regidor del Partit Popular a Sant Adrià de Besós des de 1995.

Atemptat[modifica]

Al març de l'any 2000, els etarres José Ignacio Krutxaga Elezkano i Fernando García Jodrá s'instal·len a Barcelona per a formar el comando Gaztelugatxe que actuaria a la zona.[4] Al juliol s'hi afegiria Lierni Armendáriz González.

El comando va identificar al regidor del Partit Popular a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs per mitjà de la premsa i posteriorment van localitzar el seu habitatge mitjançant la guia telefònica. Després d'un temps de vigilància van decidir matar-lo a la sortida del seu domicili. L'atemptat va tenir lloc el 21 de setembre de 2000, cap a les 07.40h en el moment que el regidor sortia de casa seva per anar a l'Ajuntament. Seria Fernando García Jodrá, que l'esperava al costat de José Ignacio Krutxaga, qui li dispararia dos trets que van causar la seva mort immediata.[2]

José Ignacio Krutxaga Elezkano, Lierni Armendáriz González de Langarika i Fernando García Jodrá van ser condemnats a 34 anys i mig de presó. No hi ha constància de cap reivindicació concreta d'ETA relacionada amb aquest atemptat.

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va posar el nom de Ruiz Casado al camp de futbol municipal i a un torneig d'aquest esport que el regidor havia practicat des de la infantesa.[5]

Referències[modifica]

  1. «José Luis Ruiz Casado». Partido Popular. [Consulta: 18 juliol 2018].
  2. 2,0 2,1 «Jose Luis Ruiz Casado» (en anglès americà). [Consulta: 5 juliol 2022].
  3. Fundación Popular de Estudios Vascos. «José Luis Ruiz Casado». www.fpev.es-es. [Consulta: 18 juliol 2018].
  4. «El 'Comando Barcelona' de ETA que dirige García Jodrá asesina al concejal del PP en Sant Adriá de Besos, José Luis Ruiz Casado - La Hemeroteca del Buitre». .
  5. País, El «Torneo de fútbol en memoria del concejal de Sant Adrià asesinado» (en castellà). El País [Madrid], 14-09-2001. ISSN: 1134-6582.

Bibliografia[modifica]