Josean Díez de Quevedo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosean Díez de Quevedo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1944 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Sant Sebastià (Guipúscoa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióartista, escultor Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

José Antonio Díez de Quevedo (Sant Sebastià, 1944) és un artista polifacètic de Sant Sebastià. També ha usat el pseudònim de Jadiku en les seves obres.

Obra[modifica]

L'Ajuntament de Sant Sebastià ha instal·lat dues escultures metàl·liques d'aquest artista en el seu espai públic:

  • L'escultura Zergatik (1979) es troba en el barri d'Añorga Txiki. Sembla que diverses formes humanes plantegen una pregunta al visitant. El "per què" de l'obra ("zergatik" és "per què" en basc i títol de l'obra), a més de generar curiositat també presenta una característica secreta.[3]

L'escultura de Jadiku En Parc / Parkean va ser col·locada a Vielha el 2022 com a reconeixement a l'esforç realitzat per les persones majors durant la pandèmia (en aranès: "Aumenatge ara nòsta gent grana que tant trabalhen entà que'aguest país non s'arture"). Està situada entre l'Hospital i la Llar del Jubilat ("Casau deth Jubilat").[4][5][6][7]

Vielha. Homenatge a l'esquiadora Blanca Fernández Ochoa

El poble de Vielha també va col·locar en 2022 una segona escultura en honor a l'esquiadora olímpica madrilenya Blanca Fernández Ochoa. Fernández Ochoa era de Madrid, però acudia amb freqüència a Vielha per a esquiar. L'escultura se situa al costat de l'Institut d'Aran, en l'antic col·legi Juan March, on Blanca i la majoria dels seus germans van estudiar en l'època en la qual els grups nacionals tenien l'epicentre esportiu i d'estudi del Vall d'Aran.[8][9] L'obra, realitzada en un taller de Tolosa, consta d'anells olímpics de diversos colors realitzats amb tubs d'acer inoxidable. Els anells descansen sobre un pedestal de pedra de quatre tones. L'altura del pedestal és de 1,5 m i l'escultura igual, per la qual cosa el conjunt total és de tres metres.[10]


Exposicions[modifica]

L'escultura En Parc / Parkean se situà al parc d'Ayete a Sant Sebastià durant 2020 i el 2021.[11] Altres tres obres escultòriques de Jadiku es van col·locar a l'exterior del pavelló Topaleku del parc, tot inclòs amb una mostra que es va completar amb 20 creacions de petit format a l'interior de l'edifici.

Referències[modifica]

  1. «La toka de Machain - Esculturas en San Sebastián». www.santelmomuseoa.eus. [Consulta: 4 febrer 2022].
  2. «Diez de Quevedo: «Quien quiera ver nuestra escultura, la verá. Quien no, mirará y no estará»» (en castellà). El Diario Vasco, 18-10-2017. [Consulta: 4 febrer 2022].
  3. Bestelako begiradak. Donostiako eskulturak Donostia turismo
  4. Gipuzkoa, Noticias de. «Vielha ya luce la escultura donada por 'Jadiku'» (en castellà). www.noticiasdegipuzkoa.eus. [Consulta: 4 febrer 2022].
  5. Noticias de Gipuzkoa. «Donostia: Un homenaje a los mayores para Vielha» (en castellà). www.noticiasdegipuzkoa.eus. [Consulta: 4 febrer 2022].
  6. «Eth baile de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano, inaugurarà eth pròplèu 22 de gèr un monument en aumenatge e reconeishement ara gent grana, pr'amor dera COVID-19, enes jardins der Espitau Val d'Aran». Aran Noticies - Noticias de la Val d'Aran, Vielha y Baqueira y Pirineos, 13-01-2022. [Consulta: 4 febrer 2022].
  7. «Lantxabe auzo elkarteak salatu du pintaketak egin dituztela 'Jadiku' artistaren erakusketako lan batean» (en basc). Irutxuloko Hitza, 18-12-2020. [Consulta: 4 febrer 2022].
  8. «Blanca Fernández Ochoa ya tiene su escultura en Vielha» (en castellà). Aran Noticies - Noticias de la Val d'Aran, Vielha y Baqueira y Pirineos, 17-12-2022. [Consulta: 5 gener 2023].
  9. «Vielha instalará una escultura en homenaje a Blanca Fernández Ochoa, obra del escultor Josean Quevedo "Jadiku"» (en castellà). Aran Noticies - Noticias de la Val d'Aran, Vielha y Baqueira y Pirineos, 09-12-2022. [Consulta: 5 gener 2023].
  10. Irutxuloko, Hitza(e)ko. «Jadiku donostiarraren beste eskultura bat jarriko dute Vielhan, Blanca Fernandez Ochoaren omenez» (en basc), 08-12-2022. [Consulta: 5 gener 2023].
  11. Lantxabe. «‘Jadiku’ homenajea a los aitonas y amonas en Aiete» (en castellà). Aiete - Lantxabe - Katxola - Ayete, 06-11-2020. [Consulta: 4 febrer 2022].