Josep Maria Xammar i Sala

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Josep Maria Xammar)
Infotaula de personaJosep Maria Xammar i Sala
Biografia
Naixement1901 Modifica el valor a Wikidata
Juneda (Garrigues) Modifica el valor a Wikidata
Mort1967 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Nacionalista Català
Estat Català Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansGabriel Xammar i Sala Modifica el valor a Wikidata

Josep Maria Xammar i Sala (Juneda, 1901 - Ciutat de Mèxic, 1967) fou un polític independentista català, germà de Gabriel Xammar. Durant la dictadura de Primo de Rivera es va exiliar a l'Argentina, on va participar de les activitats dels independentistes catalans.

Havia estat membre de Bandera Negra i posteriorment líder del Partit Nacionalista Català (PNC). El 1934 fou un dels implicats en els enfrontaments entre la Generalitat i els òrgans judicials arran de l'anomenat "procés Xammar".

El mes de juliol de 1936, el PNC es va incorporar a Estat Català, on Xammar fou nomenat el número dos del partit per dessota el secretari general, Joan Torres i Picart. Però la implicació d'aquest en l'afer Revertés amb Joan Casanovas i Maristany, que l'obligà a exiliar-se, el va convertir en el líder més visible del partit.

En acabar la guerra civil espanyola es va exiliar a França i després passà a la República Dominicana i finalment a Mèxic, on continuà treballant a favor de la independència catalana des de la Unió dels Catalans Independentistes. Allí va crear l'empresa de decoració Curvomex amb l'arquitecte català Jordi Tell.[1] Ja en l'exili és el suposat autor d'una carta a un amic, no datada ni signada, on explica els fets del novembre del 1936.[2]

Referències[modifica]

  1. Riera i Llorca, Vicenç. Els exiliats catalans a Mèxic. Barcelona: Editorial Curial, 1994, p. 335. 
  2. «El complot de novembre de 1936 segons Josep Maria Xammar». Arxivat de l'original el 2008-05-19. [Consulta: 13 gener 2008].