José Miguel Pérez Pérez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Miguel Pérez Pérez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1896 Modifica el valor a Wikidata
Santa Cruz de La Palma (Santa Cruz de Tenerife) Modifica el valor a Wikidata
Mort1936 Modifica el valor a Wikidata (39/40 anys)
Tenerife (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista d'Espanya
Partit Comunista de Cuba Modifica el valor a Wikidata

José Miguel Pérez Pérez (Santa Cruz de La Palma, 1896 - Barranco del Hierro (Tenerife), 1936), polític canari i mestre d'escola. El 1921 emigra cap a Cuba, on s'afilia a l'Agrupació Socialista de L'Havana. En 1926, al costat de sindicalistes, estudiantes i intel·lectuals, constituí l'Agrupació Comunista de l'Havana. El 1925 fundarà ambe Julio Antonio Mella el Partit Comunista de Cuba, del que en fou nomenat Secretari General.

Durant la dictadura de Machado fou expulsat de Cuba i regressa a la La Palma. A Canàries continua la seva activitat política i en 1929 funda la Federació de Treballadors de la Palma i el periòdic Espartaco. Participa a més en la constitució del Partit Socialista a la Palma i, en 1933 del Partit Comunista a Canàries. Serà triat Secretari General del PCE a La Palma, i una de les figures més importants d'aquest partit a Canàries, al costat del gomer Guillermo Ascanio. Durant aquesta etapa realitzarà a través del periòdic Espartaco una sèrie de crítiques al caràcter burgès de la Segona República Espanyola, si bé posteriorment assumirà la política del PCE de participar en el Front Popular.

Participarà en la resistència al cop militar de Francisco Franco a La Palma durant el període conegut com a Setmana Vermella. Després de la caiguda de l'illa a les mans dels feixistes, fou detingut i conduït a Tenerife, on fou condemnat a mort i afusellat en el Barranco del Hierro (lloc on es va afusellar a nombrosos presos polítics).