Karomama II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKaromama II

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle VIII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VIII aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolGran esposa reial Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia XXII d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeTakelot II Modifica el valor a Wikidata
FillsOsorkon III Modifica el valor a Wikidata
PareNimlot C Modifica el valor a Wikidata

Karomama Meritmut (també coneguda com a Karomama II, Karomama D o Meritmut II)[1] va ser una reina egípcia de la XXIII Dinastia. Va ser la Gran Esposa Reial del faraó Takelot II.

Karomama
en jeroglífic
<
tmwtmrkA
M
a
M
a
>
[2]

Karomama portava diversos títols com ara Esposa del Rei, Filla del Rei o Senyora de l'Alt i Baix Egipte.[3] Era filla del Summe Sacerdot d'Amon Nimlot C i de Tentsepeh C. Els seus avis paterns eren el faraó Osorkon II i la reina Djedmutesankh.[3]

Karomama es va casar amb el faraó Takelot II i va ser mare del faraó Osorkon III.[1] Karomama II també va ser l'àvia dels dos faraons Takelot III i Rudamon i de l'Esposa del Déu Amon Xepenupet I[3] Karomama és coneguda per la Crònica d'Osorkon B de Karnak i els Textos del nivell del Nil que daten del regnat del seu fill Osorkon III.

És possible que sigui la mateixa persona que la reina anomenada Kama, la tomba intacta de la qual es va trobar a Leontòpolis (ara Tell Mokdam). El nom de la reina, que havia estat enterrada dins d'un sarcòfag en una tomba petita i ornamentada, només es conservava en un escarabat de cor.[4]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Grajetzki, Wolfram. Ancient Egyptian Queens: A Hieroglyphic Dictionary (en anglès). Golden House Publications, 2005. ISBN 978-0954721893. 
  • Kitchen, Kenneth A. The Third Intermediate Period in Egypt: 1100-650 BC (en anglès). Liverpool University Press, 1996. ISBN 978-0856682988. 
  • Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2006. ISBN 0-500-05145-3.