Keelung

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaKeelung
基隆市 (zh-hant)
基隆市 (zh-tw)
基隆市 (nan-hani)
Ke-lâng-chhī (nan)
Ke-lâng-tshī (nan) Modifica el valor a Wikidata
Vista nocturna
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 25° 06′ N, 121° 42′ E / 25.1°N,121.7°E / 25.1; 121.7
Estat amb reconeixement limitatRepública de la Xina
Provínciaprovíncia de Taiwan Modifica el valor a Wikidata
Exclavament deprovíncia de Taiwan Modifica el valor a Wikidata
Enclavament aNova Taipei Modifica el valor a Wikidata
CapitalZhongzheng District (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població367.107 (2020) Modifica el valor a Wikidata (2.765,19 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície132,76 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perRiu Keelung Modifica el valor a Wikidata
Altitud10 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Organització política
Òrgan executiuGovern de Keelung Modifica el valor a Wikidata
• Alcalde Modifica el valor a WikidataHsieh Kuo-liang (en) Tradueix (2022–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuKeelung City Council (en) Tradueix Circumscripció: 8, (Escó: 31) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal200–206 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic32 Modifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2TW-KEE Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webklcg.gov.tw… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: klcgfans Modifica el valor a Wikidata

Keelung, Chilung o Jilong, coneguda oficialment com a ciutat de Keelung, és una important ciutat portuària situada al nord-est de Taiwan, a la República de la Xina. Amb 361.082 habitants, la ciutat forma part de l'àrea metropolitana de Taipei–Keelung, amb les seves ciutats veïnes de Taipei i Nova Taipei.

Abans que la ciutat fos fundada per l'Imperi Espanyol el 1626, amb el nom de La Santisima Trinidad, l'actual Keelung estava habitada per pobles indígenes taiwanesos i va formar part del domini colonial espanyol i neerlandès abans de ser subsumida a la dinastia Qing el 1683 com a part de Fujian. La ciutat es va convertir en un punt calent de la Primera Guerra de l'Opi i la Campanya de Keelung en la Guerra sinofrancesa entre els Qing i la Tercera República Francesa.[1] Després que Taiwan es va separar de Fujian el 1887, la ciutat va passar a formar part de l'Imperi del Japó el 1895 després de la Primera Guerra Sino-japonesa. Durant l'època de domini japonès, la ciutat va ser coneguda com Kirun, primerament com a ciutat de la prefectura de Taihoku, després es va convertir en un districte el 1920 i finalment en una ciutat el 1924.

Després de la Segona Guerra Mundial el 1945, la República de la Xina, que va enderrocar l'imperi Qing, va restablir Keelung com a ciutat provincial de la província de Taiwan. La ciutat és el segon port marítim més gran de Taiwan (després de Kaohsiung) i el setè més gran del món el 1984.

Geografia[modifica]

La ciutat de Keelung es troba a la part nord de l'illa de Taiwan. Ocupa una àrea de 132,76 km² i està separada del seu comtat veí per muntanyes a l'est, oest i sud. La part nord de la ciutat limita amb l'oceà i és un gran port d'aigües profundes des dels primers temps.[2] Keelung també administra l'illot Keelung proper, així com l'illot Pengjia, l'illot Mianhua i l'illot Huaping, més llunyans i estratègicament importants.[3][4]

Clima[modifica]

Keelung té un clima subtropical humit (Köppen Cfa) amb una mitjana anual de precipitacions de més de 3.700 mil·límetres. Fa temps que s'ha assenyalat com una de les ciutats més humides i tenebroses del món; l'efecte està relacionat amb el corrent de Kuroshio.[5] Tot i que és una de les ciutats més fresques de Taiwan, els hiverns són encara curts i càlids, mentre que els estius són llargs, relativament secs i calorosos, les temperatures poden superar els 26 °C durant un dia càlid d'hivern, mentre que poden baixar per sota dels 27 °C durant un dia d'estiu plujós, com la resta del nord de Taiwan. No obstant això, la seva ubicació al vessant nord de les muntanyes fa que a causa de l'elevació orogràfica, les precipitacions siguin més intenses durant la tardor i l'hivern. Durant l'estiu, predominen els vents del sud-oest. La boira és més abundant durant l'hivern i la primavera, quan els nivells d'humitat relativa també són més alts.

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] https://www.taipeitimes.com/News/feat/archives/2001/11/15/111666
  2. «Introduction». Keelung City Government. Arxivat de l'original el 26 agost 2014. [Consulta: 17 desembre 2016].
  3. «Beautiful Scenery». [Consulta: 23 abril 2019]. «Keelung Islet {...} Pinnacle (Huaping Islet) {...} Pengjia Islet (Agincourt) {...} Mianhua Islet (Crag){...»}
  4. «Pengjia Islet gets rare attention from Ma's visit», 07-09-2012. Arxivat de l'original el 23 abril 2019. [Consulta: 23 abril 2019]. «The normally obscure outcrop, which falls administratively under Keelung City, is one of three islets off of Taiwan's northern coast – the others are Mianhua Islet and Huaping Islet – considered to be of strategic importance to the country.»
  5. Davidson, James W.. «Appendix IV: Climate». A: The Island of Formosa, Past and Present : history, people, resources, and commercial prospects : tea, camphor, sugar, gold, coal, sulphur, economical plants, and other productions. Londres i Nova York: Macmillan, 1903 [Consulta: 13 gener 2015]. 

Vegeu també[modifica]