Khodja Sadeddin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
per l'ancestre dels beilicats de Karaman, vegeu beilicat dels karamànides
Infotaula de personaKhodja Sadeddin
Biografia
Naixement1536 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Istanbul Modifica el valor a Wikidata
Mort1599 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Istanbul Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri d'Eyüp Modifica el valor a Wikidata
Gran Mufti
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, xaykh al-islam, jutge, kazasker Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsHocazade Esad Efendi (en) Tradueix, Hocazade Mehmed Efendi (en) Tradueix, Hocazade Abdülaziz Efendi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareHasan Can Çelebi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Hoca Sadeddin Efendi (el nom Sadeddin es transcriu també com Sa'düddin, Sa'd ad-Din, Sa'd al-Din, Sa’adeddin, Sadeddin i encara altres), transcripció moderna al turc del nom transcrit en turc otomà com Khodja o Khoja Efendi Sad al-Din ibn Hasan Djan ibn Hafiz Muhammad Isfahani (Istanbul 1536 – 2 d'octubre de 1599) fou un erudit turc, polític i historiador preceptor del príncep després sultà Murat III.

Fill d'un funcionari de la cort (i net d'un notable passat als otomans després de la batalla de Çaldiran el 1514, va fer estudios religiosos i fou mestre a la madrassa d'Istanbul i a una mesquita. Mort el preceptor (khodja o khoja) del príncep Murad va ocupar aquest càrrec el maig de 1573 i en endavant fou conegut com a Khodja Efendi. Va esdevenir influent i quan Mehmet III va pujar al tron el 1595 es va dirigir a ell com a conseller en afers internacionals. El 1596 es va produir en el setge d'Egri (Erlau) i el 20 d'octubre de 1596 va aconsellar al sultà d'aguantar i així es va aconseguir el triomf a la batalla de Mezö-Keresztes (Hač Ovasi). La pujada com a gran visir de Cigalazade Yusuf Sinan Pasha el 27 d'octubre de 1596 el va fer caure en desgràcia i poc després (28 de gener de 1597) fou revocat com a preceptor. La desgràcia va durar un any i dos mesos i el sultà quan va poder el va rehabilitar (març de 1598) i a més de ser restaurat com a preceptor, el va nomenar Shaykh al-Islam, amb el títol de djami al-riyasatayn. Després del 1590 va ocupar les funcions de mufti i va morir el 1599 durant la pregària.

Va escriure Tâc üt-Tevârîh (Tadj ut-Tewarikh, “Corona d'Històries”), una història de l'Imperi Otomà en prosa i vers.

Referències[modifica]

  • Hoca Sadeddin Efendi, Tâcü't-tevârih. Sad. İsmet Parmaksızoğlu, vols. 1-5, Kültür Bakanlığı, Ankara, 1974-1979 reimpressió: 1999.
    • Vol. 1: Osman Gazi, Orhan Gazi, Hüdevendigar Gazi ve Yıldırım Han Devirleri.
    • Vol. 2: Yıldırım Han'dan Fatih Sultan Mehmed'e.
    • Vol. 3: Fatih Sultan Mehmed ve İkinci Beyazid Dönemi.
    • Vol. 4: Şehzadelerin Girişimleri - Selimname ve Yavuz Sultan Selim Dönemi.
    • Vol. 5: Hatime. Orijinal karton kapaklarında.
  • Saad ed-dini scriptoris turcici Annales turcici usque ad Muradem I cum textu turcico impressi. Traduït al Latin, editat i anotat per Adam F. Kollár. Viena: 1755.