Kiltartan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaKiltartan
Imatge

Localització
Map
 53° 06′ N, 8° 49′ O / 53.1°N,8.82°O / 53.1; -8.82
EstatIrlanda
ProvínciaConnacht
Comtatcomtat de Galway Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Kiltartan és una baronia i una parròquia civil del Comtat de Galway, Irlanda. La porció del sud d'aquesta baronia era anteriorment coneguda com a Cenél Áeda na hEchtge o país d'O haughnessy, mentre que la porció del nord s'anomenava Coill Ua bhFiachrach (el territori del clan Hynes), i la part oriental era coneguda com a Oireacht Réamoinn (clan Mac Redmonds, una branca dels Burkes).

Fou el lloc de residència de Lady Gregory, Edward Martyn, i una residència habitual de W.B. Yeats. La baronia pren el nom de la fortificació Kiltartan Castel (ara enderrocada), dels Burke; també coneguda com a Castletown o Ballycastle. El castell, al seu torn, pren el seu nom de l'església medieval de Kiltartan, a una curta distància cap al nord. El nom irlandès original per l'església i la parròquia era Cill Athrachta (església de St. Attracta), nom que es transformà en Cill Tortain. L'antiga forma anglisitzada del topònim era Kiltaraght, més propera que l'actual a la forma irlandesa original.

El poema de Yeats's "An Irish Airman Foresees His Death" (Un aviador irlandès preveu la seua mort) fa referència a Kiltartan.[1]

Referències[modifica]

  1. Anàlisi del poema i de les seves successives traduccions al català a: Subirana, Jaume «D'aviadors irlandesos». Flux, 08-02-2009 [Consulta: 26 febrer 2018].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]